- Utvecklingen av affärsidén Photago hade inte varit möjlig om vi inte använt vårt nätverk och lyssnat till dess feedback, menar egenföretagaren Jenny Bengtsson.

Jenny Bengtsson är ansvarig och medgrundare till Photago.com, en tjänst som hjälper till att samla och dela foton mellan en grupp människor på ett modernt sätt. Det kan vara allt ifrån bilderna som togs på den senaste festen till korten från årets resa. Hon nätverkar främst genom sociala medier så som Facebook, Twitter och LinkedIn men också under företagsträffar eller andra sociala evenemang.

Fler tips hur du affärsnätverkar

- Jag gör det för att utveckla mig och mitt företag men inte minst för att det är socialt och trevligt, förklarar Jenny.

"Ett bra verktyg för att bli framgångsrik”

Som VD för Photago förväntar sig Jenny att kunna hjälpa personer att enkelt samla sina foton genom att nätverka. En annan förhoppning är att det ska sprida informationen om henne och hennes företag, men hon ser även ett stort värde i att diskutera affärsidéer med andra personer.

- Då kan man utveckla sina idéer och tankar ytterligare, berättar hon.

Det händer också att hon anmäler sig för att vara med på större nätverksträffar där det tas ut en avgift. Jenny tror att man förmodligen kan lyckas även om man väljer att inte nätverka men föredrar personligen att fortsätta med det.

- Ofta hittar man samarbetspartners på det sättet eller kan utveckla sina tankar genom att diskutera och höra på andra personers erfarenheter, säger hon. Därför är nätverkade ett bra verktyg för att bli framgångsrik.

Tar inspiration av de som gått före

Jenny menar att det är betydelsefullt att nätverka både på och utanför internet. Hon tycker att det är mer värdefullt att göra det via sociala medier, men menar samtidigt att det hade varit väldigt tråkigt om hon inte fick träffa personer öga mot öga också.

- Det är en annan känsla och jag får mer energi av att träffa människor IRL, konstaterar hon.

Egenföretagaren har själv observerat hur andra gör, för att lära sig. Det finns människor som hon har sett upp till som är riktigt duktiga på att mingla och nätverka samt använder sig av nätverket på ett effektivt sätt:

- Dessa personer tittar jag lite extra på och frågar hur de tänker när de nätverkar, berättar hon.

”Låt inte rädslan stå i vägen”

Misstag är oundvikliga och Jenny har råkat ut för dem ett antal gånger. Hon anser att det största var när hon inte vågade ta för sig eller delta fullt ut i nätverkandet.

- Jag har varit rädd för vad andra tyckt och tänkt, avslöjar hon. Det är lätt och bekvämt att prata med dem man känner och mer obehagligt att nätverka med nya människor som man kanske ser upp till eller liknande.

Men Jenny menar att ens nätverk har svårt att växa om man fortsätter tänka på det sättet och inte vågar visa sig själv.

- Då minskar värdet så därför är det viktigt att inte fastna i den spiralen men det är något som jag ständigt får jobba med även idag.

Trots att det kan vara skrämmande och kännas krävande ibland så menar Jenny att det både blir väldigt mycket enklare och roligare om man tar chansen.

- Livet hade varit väldigt mycket tråkigare om man inte hade nätverkat på ett eller annat sätt, avslutar hon med ett leende.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.