Igår var jag på ett större företagsevent där det ena priset efter det andra delades ut för bra företagsamhet, innovationer, marknadsföring m.m. Och alla skulle upp på scen för att ta emot sin utmärkelse och - till min bedrövelse - tacka, säga några ord.

Tyvärr är det ingen som lyckades säga en sak som jag idag, en dag efter, kommer ihåg. Varför då?

I min förra artikel påpekade jag att de flesta gör fel för att de utgår från uppgiften istället för målet. Så även på denna gala. De fick en utmärkelse och visste att de var tvungna att tacka, säga några väl valda ord. Men inget av orden var speciellt väl valt. De hade glömt hur viktigt det är att veta vad de vill åstadkomma.

Ponera att de faktiskt ville tacka - hur borde de ha tänkt då?

Tack för...

Det första de borde ha bestämt är just det, varför vill de tacka.

• Är det för all hjälp de har fått på vägen
• Är det för att de blev nominerade och valda
• Är det för att de blir uppskattade för det dem gör
• Är det för att någon speciell har skapat förutsättningarna för att, vad det nu är, gick att genomföra
• Är det för att?

Om vi tar det första tacket först...

Tack för all hjälp

Vem är det som behöver ha mederkännande i den här utmärkelsen? Vilka i min omgivning är det som har varit med och bidragit till att vi har åstadkommit det som har uppmärksammats? Hur har de bidragit? Vad har det betytt? Vad har det betytt för mig personligen?

Här finns det mycket att hämta som gör det mer konkret. Det finns dock en tendens att räkna upp en massa individer och av rädsla för att glömma någon blir listan alldeles fantastiskt lång. Vi förstår att fler finns där. Men vem och varför vill du specifikt nämna? Nämn några, men framförallt, ta upp varför just den individen behöver ha mederkännande.

Tack för utmärkelsen

Det är en heder och en ära att bli både nominerad och sedan korad som “vinnare”. Den glädje som alla känner vid en utmärkelse är äkta. Visa den, tacka dem som har sett det du gör, de som sitter i juryn, de som har gjort nomineringarna. För visst finns det anledning att uppmärksamma de som uppmärksammar.

Tack för uppskattning av det vi gör

Att det som du själv brinner för blir igenkänt och erkänt kan betyda mycket. Det kan vara något som du har arbetat länge med, som har tagit kraft och energi. Här finns det möjlighet att också trycka på det som är orsaken till utmärkelsen. Här finns det utrymme att göra ett “statement”. Ta vara på det.

Tack till Dig som gjort det här möjligt

Ibland är det någon speciell eller ett speciellt tillfälle (kalla det timing) eller något annat som har möjliggjort framgången. Vad enkelt och vad skönt att veta precis vad du ska rikta tacket till. Hela framträdandet blir klart, koncist och lätt att kommunicera.

Nej, jag kommer inte ihåg en enda av tacktalen. Men jag har med mig att fler borde få coachning och hjälp inför sina viktiga framträdanden och presentationer. Ta den hjälp du behöver och bevisa att det gör skillnad - att publiken kommer ihåg ditt budskap imorgon.

Tack Patrik, för att du har givit mig möjlighet att sprida min mission - att kommunikation, speciellt talad kommunikation, är minst lika viktig som alla andra aspekter i ditt företagande. Återigen, tack för förtroendet.

Lena Nordin-Andersson

3 kommentarer
andersson
2008-05-29 16:14
Hej Janne och Robaino!
Det finns faktiskt hjälp, en bok kan vara första steget, men sen är det precis som att cykla eller simma. Det verkar lite vingligt eller svårt att hålla sig flytande från början. Men ju mer du övar desto mer kommer det automatiskt, allt det du behöver kommunicera kommer att nå fram och gå fram - jag lovar.

Behöver ni veta mer är det bara att höra av sig.
Se mer...
0
2008-03-29 22:34
Hej!

Hehe, jag vet precis vad du pratar om Janne. Tyvärr kan man ju inte använda sig av Whiskey vart enda gång ;-)

Köpte denna boken:

http://www.foretagande.se/Personlig-utveckling/100-sidor-om-att-tala-infor-folk-for-dig-som-hatar-det.html

.. Många bra tips där faktiskt.

Trevlig kväll!

MVH

R
Se mer...
0
Janne.
2008-03-29 22:02
Bra men hur gör jag som inte ens våga öppna munnen när jag ska upp på scen? Jag hade säkert sprungit därifrån om jag skulle gå upp och säga tack även om det hade varit bra för mig och mitt företag att göra det.

Hälsningar
Janne med en whisky i hand

Ps. Nu hade jag klarat av det med lagom promille i blodet. 🙂
Se mer...
0
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.