Du som företagare kanske tycker det är tungt att ringa ”kalla samtal” till kunder som du inte träffat tidigare.

– Men du kan träna dig i att komma igång så att mötesbokningarna rullar på i rena farten, säger Sten Bodin, Salestrain Sweden.

– Ett av de vanligaste misstagen är att inleda samtalet genom fråga ”stör jag”, ”har du tid”, eftersom det blir svårt att fortsätta samtalet om kunden svarar ”ja”, säger Sten Bodin. Om kunden väl har lyft luren så kan vi förutsätta att kunden har tid i några sekunder till.

– Lyckas du hålla intresset uppe hos kunden du kontaktat i 10 sekunder, så är det positivt, säger han. Därefter ställer du den enda frågan i hela samtalet: om du får träffa personen.

Din inställning är nyckeln till framgång

Sten Bodin menar att för att lyckas är det viktigt att ha en positiv inställning och att komma över sina egna mentala hinder. Många vill gärna vara kvar i ”komfortzonen” och göra det som känns enklast, och tycker att det känns alltför jobbigt att ringa 50 samtal i veckan. Och många tycker att det känns jobbigt att få ”nej” som svar, det kan upplevas som ett nederlag (vilket det inte alls är). Han menar att nederlaget istället består i att inte försöka boka några möten alls. Därtill gäller det att kunna ta vara på den korta tid som finns till förfogande vid mötesbokning.

– Om du tillhör dem som tycker det känns tungt att ringa 50 samtal i veckan eller boka 1 besök per dag, kan du sänka ambitionsnivån lite. Nöj dig med 5 samtal om dagen till en början, det är bättre än inget alls, säger han.

För att lyckas menar Sten att det behövs ett bra manus och träning. En första träning för att få fram ett bra personligt manus och en riktig övning i att ringa, därefter är det egna arbetet den bästa träningen.

– Om du bokar 1 besök per dag blir det cirka 240 per år, och då ger det affärer, säger Sten.

2 kommentarer
2009-04-15 12:51
Vi har väl alla olika kunskaper inom försäljning och förhoppningsvis finns det de som kan få hjälp av dessa enkla tips. Personligen tror jag många krånglar till det när de ska boka och därför tycker jag att hans ena tips är guld värt - "Därefter ställer du den enda frågan i hela samtalet: om du får träffa personen."

Vänligen
Patrik
Se mer...
0
Mister T
2009-04-15 09:51
Otroligt dålig artikel/inlägg. Rubriken har absolut ingenting med innehållet att göra, och det är ingenting anmärkningsvärt som skrivs.

Har man problem med att få in möten så finns det inget här som skulle hjälpa.
0
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.