Prognoserna pekar just nu åt fel håll inför nästa veckas inflationsrapport. Det innebär tuffare tider, speciellt om du driver ett räntekänsligt företag som har svårt att få ihop det nu.

Banken spår att KPIF landar på 4,4 procent i oktober vilket är en uppgång från 4,0 föregående månad. KPI ökar från 6,5 till 6,7. KPIF och KPI mäter lite olika saker. KPIF är prisökningarna som varit under ett år, borträknat effekterna från boräntor. KPI är prisökningar där effekten av boräntor också räknas in.

Det är en större inflationsuppgång än vad Riksbanken räknat med. Handelsbankens ekonomer beskriver detta som ett motiv för ännu en räntehöjning.

– Jag tycker inte att Riksbanken ska höja räntan. Men när vi tolkar utvecklingen och tittar på hur Riksbanken resonerar tror vi ändå att sannolikheten tippar över för att det blir en räntehöjning, säger Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.

Enligt Handelsbanken är orsaken till inflationsdramat att företag planerar för prishöjningar på grund av den svaga kronan. Det mesta tyder också på att företagen kan få igenom höjningarna utan att det kommer att drabba efterfrågan.

Nästa räntebesked från Riksbanken väntas torsdagen den 23 november och nästa inflationsrapport från Statistiska centralbyrån (SCB) kommer om en vecka, tisdagen den 14 november.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.