Världen är hans kontor. Det enda som behövs är en internetuppkoppling så kan Patrik sköta sitt företag.
– Jag är skribent, fotograf och gör videos om länderna och platserna jag besöker, säger han.

Patrik lever vad han kallar "Ett annat liv" – ett liv utanför ekorrhjulets rutiner. Ett liv fyllt av dykning, vandring, djungel, fallskärmshoppning och mängder med äventyr. Ett annat liv är just vad han kallar sin blogg där han skriver inspirerande inlägg om sina resor. Samtidigt som han fyller bloggen och sina sociala medier med innehåll från världen åtar han sig också att skriva texter åt andra uppdragsgivare.

– Jag har ett långtgående uppdrag där jag skriver inspirerande researtiklar för Momondo, men genom åren har jag också skrivit flera resereportage och intervjuer för svenska dagstidningar.


Här är Patrik framför Mount Everest Base Camp. Toppen på världens högsta berg ligger uppe i dimman i bildens överkant.

Skrivandet är hans karriär

Det är ingen slump att Patrik är skribent och fotograf. Det var hans karriär innan han lämnade Sverige. Flera år på svenska dagstidningar, mediehus och på Sveriges Radio har gett honom de kontakter och nätverk som underlättar att driva sitt eget företag.

Han startade företaget 2016 och fick lära sig allt från grunden när det gäller bokföring och fakturering.

– Det var aldrig någon tvekan. Jag startade mitt eget företag på en gång, men jag tog mycket hjälp av Skatteverket i början. Jag ringde dem flera gånger i månaden, säger Patrik.

Förutom att fakturera de uppdragsgivare som anlitar honom tjänar Patrik också pengar genom annonser på sin blogg och på Youtube. Men Covid-pandemin slog mot verksamheten.

– Jag märkte tydligt hur besökarantalet och sökningar på mitt innehåll minskade drastiskt när Corona kom, berättar Patrik.


Här står Patrik framför Nya Zeelands högsta berg Aoraki (Mt Cook).

Nu har det gått nio år sen Patrik bestämde sig för att säga upp sig från jobbet och kasta sig ut. Han har nyss fyllt 35 och planen är att fortsätta upptäcka världen.

– Samtidigt som jag drivit mitt företag har jag också jobbat i dykbranschen som guide och nu tar jag nästa steg och utbildar mig till dykinstruktör, berättar han.

Svårt när världen pockar på

Att hoppa runt mellan olika destinationer har givetvis sina utmaningar. Förutom att det ofta är helt fel tidszon med de kunder Patrik har kontakt med är ett annat problem svajigt internet. Ytterligare en utmaning är att kunna fokusera.

– Det är alltid så mycket annat som lockar, när jag planerat för en jobbdag vid datorn kanske det kommer någon och frågar om jag vill med och dyka, besöka ett tempel eller gå en matlagningskurs. Och jag är ju den som aldrig säger nej. Ibland får jag bara bestämma sig att "nej nu jäklar måste jag få det här gjort".


Under 2022 och 2023 bodde Patrik på ön Curacao i Karibien och jobbade med att ta bilder under ytan på både fiskar, koraller och människor.

Patrik drivs av att inspirera andra människor att lyssna på hjärtat och följa drömmen.

– Mitt tips till andra, oavsett vad det handlar om, är att bara kasta dig ut. Gör det bara. Kör! När du tagit första steget är andra, tredje och fjärde steget betydligt enklare.

Han berättar att hans motto är: "Det löser sig". Och så långt har det på det ena eller andra sättet alltid gjort det.

– När jag först reste iväg var det någon elak kommentar som sa att jag kommer stå på Arlanda en dag med ett hajtandshalsband som enda ägodel och vilja snylta på Sveriges välfärd. Nu har det gått nio år och jag är inte i närheten av stå på Arlanda, säger Patrik och skrattar.

Du kan följa Patrik på bloggen www.ettannatliv.se eller på hans Instagram: www.instagram.com/adifferentlife eller Youtube: www.youtube.com/adifferentlife


0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.