Mikrokrediter
Muhammad Yunus koncept för mikrokrediter hjälper de fattiga ifrån grunden och bidrar till att skapa hållbar utveckling istället för direkt synliga resultat. Muhammad arbetar inte för sin egen skull, om han hade gjort det så hade han nog kunnat tjäna bra mycket mer pengar åt sig själv och sin familj.
Istället så har han vigt sitt liv som ekonom åt att hjälpa dem som behöver hjälpen bäst genom att skapa ett system som leder till utveckling, en värld utan fattigdom. En jord där alla har samma möjligheter att äta sig mätta, utbilda sig och förverkliga sina drömmar.
Entreprenörskap skapar utveckling
Det hela började av en slump på 70-talet när Muhammad lånade ut 27 dollar till en grupp bybor som tillverkade möbler av bambu. Med hjälp av lånet så kunde byborna betala de lånehajar som hängde i hasorna och skapa en lönsam verksamhet. Eftersom Yunus hade studerat ekonomi så började han fundera på om det inte gick att utveckla ett koncept som även lät dem med en tunn börs få låna små summor pengar för att kunna utvecklas, så kallade mikrolån.
Har man inga tillgångar så har man heller ingen säkerhet, och kan man inte låna pengar så är det svårt att göra de satsningar som ofta krävs för att kunna ta sig ut ur mörkret, hur små de än är. Om det var någon som hade kapaciteten att förändra detta så var det Muhammad Yunus, en välutbildad och välmenande ekonom född i Bangladesh, ett av världens fattigaste länder.
Lån utan säkerhet
1983 startade Yunus banken Grameen bank vars lån har hjälpt fattiga välden över. För att låna pengar av Grameen bank så behöver man ingen säkerhet utan hela systemet bygger på tillit till de små entreprenörer som efter att de lyckats satsa sig ur knipan mer än gärna betalar tillbaka de pengar som de lånat.
Muhammad Yunus vågade idéer har minskat klyftorna i världen. Det är fortfarande långt kvar till ekonomisk jämlikhet, men om fler hade Muhammads grundtänkande hjälpfilosofi så skulle många fattiga människor få möjligheten att skapa sin egen framtid istället för att bara ta emot allmosor. Incitamenten för att lyckas blir aldrig starkare än när man får göra något själv, och detta insåg Yunus. Ett bevis på den godhjärtade innovatörens insatser är Nobels fredspris som han blev tilldelad 2006.