Att misslyckas är något som de flesta av oss försöker undvika mer än något annat.

Men är det så farligt att misslyckas? Ja, det beror vilken syn man har på ordet misslyckande.

Thomas Watson, som gjort IBM till vad det är idag, fick en gång frågan om vad nyckeln till framgång är. Hans svar blev: ”Om du vill lyckas, dubbla ditt antal misslyckande.”

Hur ser du på ordet misslyckande?

Thomas A. Edison som uppfann glödlampan provade över 10 000 gånger innan ett framgångsrikt resultat. Efter 9999 försök fick han frågan av en ung reporter om hur han kunde fortsätta och inte gav upp efter så många misslyckanden. Han svarade: ”Jag har aldrig misslyckats, jag har upptäckt 9999 sätt som inte fungerar.” En tid senare kom han på den rätta formeln.

Många av oss ser inte att det är rädslan för misslyckande som håller oss tillbaka. Det är nog ganska vanligt att om man har en viss självbild; t ex att man är väldigt duktig på någon idrott, inom försäljning eller något annat, att man drar sig för att påbörja sin uppgift. ”Vad händer om jag sätter igång och gör detta? Vad händer om jag misslyckas, jag kanske inte är så bra som jag tror.” Vi tenderar hellre att inte göra något alls än att förstöra vår positiva självbild.

Andra dras för att testa, utföra något eller ta ett steg framåt för "tänk om jag inte klarar det. Vad skulle hända då?"

Hur gör barn?

När man som barn ska ta sina första steg så är det kämpigt, man försöker gång på gång, man ramlar och slår sig ibland, men man kämpar man vidare. Tror du att ett barn någonsin tänker: Jag är nog inte gjord för att klara detta. Jag ramlade nu så jag kan nog aldrig lära mig att gå, jag får krypa resten av livet. Men det är inte så illa, jag vänjer mig säkert.

Barn försöker gång på gång tills de lyckats och det gäller inte bara när de ska lära sig att gå. Det gäller alla saker de ska lära sig. Varför den attityden försvinner med åldern är märkligt. Kanske har du svar? Kommentera gärna nedan.

Jag kör ett par citat till:
”Misslyckande är bara en temporär ändring i kursen för att leda dig på rätt väg mot nästa framgång” – Denis Waitley

”Människan lyckas när den inser att deras misslyckande är en förberedelse för deras framgång” – Ralph Waldo Emerson

Så sätt igång med att misslyckas. Där finner du kunskapen för hur du ska lyckas!

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
2 kommentarer
2008-03-09 22:35
Visst är det så! ;-)
Lena Nordin-Andersson
2008-03-09 14:32
Måste kommentera den här också...

"winners never quit - quitters never win!"

eller hur?
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.