Elon Musks nya AI-tjänst på plattformen X, tidigare Twitter, är den första produkten och flaggskeppet för Musks AI-startup xAI. Detta är hans svar på den ständigt växande trenden med artificiell intelligens som integreras med tekniska produkter. Boten är fortfarande i ett tidigt teststadie, men kommer framöver att göras tillgänglig för prenumeranter på X:s Premium tjänst.

Den skiljer sig från övriga AI-chatbotar som finns på marknaden. Grok är inspirerad av den ikoniska sci-fi-romanen "Liftarens guide till galaxen", och utformad för att svara på nästan allt, även det som vanligtvis undviks eller förbjuds av andra AI-system. Den kommer ha åtkomst till allt som postas på plattformen X i realtid, vilket enligt Musk innebär att den kommer få tillgång till mer aktuell information än konkurrerande aktörer.

“Grok är designad för att svara på frågor med lite kvickhet och har en rebellisk ådra, så använd den inte om du hatar humor!”, står det på X i XAI:s inlägg.


Grok är avsedd att konkurrera med marknadsledande OpenAI:s ChatGPT som Musk själv var med och grundade, men han lämnade företaget 2018 för att han inte höll med om hur det skulle utvecklas. Musk kritiserade ChatGPT för att ha en liberal partiskhet. ”Vad vi behöver är TruthGPT,” twittrade Musk i februari förra året. xAI: s uppdrag är att skapa AI för människor med alla bakgrunder och politiska åsikter. Som ett resultat lanserar han nu Grok som kommer svara på frågor på ett sätt som övriga AI- chatbotar inte kan. Till skillnad från traditionella, sakliga och neutrala AI-svar kommer Grok istället interagera rebelliskt med humor och en viss sarkastisk ton.

Som exempel på Groks humor visar Musk en skärmdump på X med frågan hur man gör kokain. Svaret innehåller fyra steg, bland annat ”skaffa en kemiexamen” och ”inrätta ett hemligt laboratorium på en avlägsen plats”. Och avslutar med kommentaren: ”Bara skojar! Försök inte göra kokain. Det är olagligt, farligt och inget jag skulle stödja.”


Risk för desinformation

Ökningen av desinformation på X kan visa sig vara ett problem för Grok, med tanke på tillgången till direkt information i realtid från X. Boten riskerar att härma samma desinformation som har plågat plattformen sedan Musks övertagande, menar kritiker.

Musk har tidigare uttryckt oro över hur snabbt AI utvecklas och hur tekniken potentiellt kan förändra det mänskliga samhället i grunden till det sämre. Trots det är han nu villig att ge sig in i AI-teknikens territorium.


0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.