Att ha koll på deltagarna kan också kännas bekvämare om man är lite blyg, eftersom man får mer kontroll över vad som ska hända. Ett av Ninas råd är att hänga på någon man känner, som inte är blyg och fråga den personen om den skulle kunna tänka sig att introducera en. På så sätt har man någon som håller en lite i handen. Men man ska inte klänga sig fast vid den personen för då lär man ju sig inte själv.
En annan viktig detalj är att ha tillräckligt med energi.
– Såvida man inte är en sådan person som blir pigg av att möta människor, är det bättre att stanna hemma om man är för trött. Är man trött är det svårare att göra ett bra intryck, förtydligar Nina.
Ett annat av Ninas tips är att äta innan man går på mingel. Proffsminglare som till exempel går på frukostmingel äter frukost hemma för att de ska kunna maximera minglet. Man är ju inte där för att äta utan för att prata, presentera sig själv och presentera andra.
Vad vill du ha ut av minglet?
För att få ut något konkret av ett mingel måste man först bestämma sig för vad man vill ha ut; det vill säga vilket syfte man har med att delta i minglet. Nina nämner några exempel på olika syften: att man söker jobb; söker finansiering; vill lära sig någonting; eller att man vill ha kontakt med en viss person. Men det är viktigt att inte låsa upp sig med ett syfte. Väl på plats kan man upptäcka någon som är jätteintressant som man inte kände till innan. Man måste vara öppen inför att det kan hända oväntade saker eller att man kan träffa människor som är värdefulla kontakter.
Om man har visitkort ska man självklart ta med dessa, men det är inget nödvändigt. Nina menar att det är viktigare att ta andras visitkort än att dela ut själv, eftersom man då själv har kontroll över kontaktuppgifterna och kan ta kontakt.
– För det är just det erfarna minglare gör, de är duktiga på att följa upp. Man kan följa upp med ett mail, ett telefonsamtal eller att man bokar in ett möte, fortsätter hon.
Nina berättar att hon brukar anteckna på visitkortens baksida för att komma ihåg vem som var vem, om hon kommer hem med en hel hög visitkort. Det kan vara lite grann om vad det har pratats om eller något kännetecken för att lättare komma ihåg namnet nästa gång man träffas.
Mingla vidare
En poäng med mingel är att man ska hinna prata med många olika människor under en begränsad tid. Därför är det viktig är att man lär sig en teknik för att avsluta samtalet, så att man inte känner att man är oartig när man lämnar någon man pratat lite grand med, förklarar Nina. Ett exempel på en fras som man kan använda är:
– Tack, det var jättetrevligt men nu ska jag mingla vidare.
På så sätt poängterar man att man är på ett mingel, både för sig själv och den andra. Det är också bra att lära sig att läsa av andra människor, ungefär när de tycker att det räcker. Så att man inte är en sådan som klänger sig fast. Om någon står och tittar åt ett annat håll eller om personen verkar lite rastlös, då är det dags att säga till exempel: Tack så mycket, nu har jag tagit mycket av din tid här, trevligt att träffas, vi hörs igen eller lycka till. Då behöver inte den andre alltid bryta för att man själv aldrig slutar prata.
För många är nog trots allt det svåraste att våga ta kontakt med okända människor. Detta är något som de flesta behöver träna på. Men man behöver inte gå på mingel för att öva sig på detta utan man kan göra det i vardagen som i mataffären, på bussen eller när man hämtar barn på dagis. Man behöver inte byta så många ord, det viktiga är att man vågar sig över kontakt-tröskeln. Som så ofta ger övning färdighet, så ge dig ut och träna.