– Det fördyrar, det tynger verksamheterna och begränsar företagande helt i onödan, säger Forssmed till TT.
En särskild snabbutredning ska nu se över både matkravet och det kritiserade kravet på att det måste finnas sittplatser inomhus för att få servera alkohol på uteservering. Det senare har bland annat lett till att sommarkrogar utan lokaler stoppats från att servera vin och öl till gäster på uteservering.
– Det här är ett välkommet, om än litet steg, bort från det svenska regelkrånglet. I stora delar av Europa är det självklart att kunna servera ett glas vin utan att ha ett fullutrustat kök. Att vi nu ens behöver en snabbutredning för att komma dit visar hur långt efter vi hamnat, särskilt för små aktörer som vill driva verksamhet med enkla medel, säger Patrik Nilsson, grundare av Företagande.se.
Utredningen ska också väga in hur förändringarna påverkar alkoholbruket i stort.
Om reglerna ändras kan det öppna dörren för fler småföretagare att starta och driva verksamheter med alkoholtillstånd – utan att behöva investera i fullt utrustade restaurangkök.