När Yale-neurologen Joy Hirsch använde sofistikerade bildverktyg för att i realtid spåra hjärnaktiviteten hos två personer som var engagerade i konversationer, upptäckte hon en skillnad på neural aktivitet i områden av hjärnan som styr sociala interaktioner.

Med hjälp av avancerad neuroradiologi observerade forskaren undertryckta nervsignaler under mötet online. Samtidigt visade personliga fysiska möten ökad hjärnaktivitet, med mer samordnade neurala interaktioner mellan deltagarna. Detta betonar betydelsen av riktiga sociala interaktioner, menar forskaren.

Forskningen tyder på att ansikten vi ser online inte engagerar vårt sociala nervsystem på samma sätt som vid vanliga möten med människor.

I studien användes unika hjärnavbildningstekniker för att övervaka hjärnaktivitet i realtid under interaktioner mellan två personer. Vid de personliga interaktionerna uppvisade personerna ökad neurologisk aktivitet kopplad till blicktid, pupillvidgning och förbättrad förmåga att processa olika ansiktsuttryck. De fick med andra ord högre nivå av reaktion på stimuli och socialt signalutbyte. Den nuvarande digitala tekniken som visar ansikten vid videosamtal ger inte tillgång till hjärnans sociala nervbanor lika effektivt som riktiga interaktioner.

Källa: Yale

Sammanfattning av forskningen:


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
2 kommentarer
2023-12-04 00:02
-Det behövs det ingen "avancerad neuroradiologi" för att begripa.
2023-11-23 03:19
Forskningen tyder på att ansikten vi ser online, med nuvarande teknik, inte engagerar våra sociala neurala kretsar lika effektivt?
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.