Förra året var ekonomiskt tufft för många med höjda räntor, inflation och elpriser som skenat. I samband med att skatteåterbäringen kommer vill mer än hälften av svenskarna satsa på sitt sparande. Hela 54 procent uppger nämligen att de skulle spara pengarna om de fick 5000 kronor eller mer tillbaka på skatten. Därefter kommer resor och hushållsutgifter som de mest populära alternativen, något som angetts av 14 procent vardera. För fyra år sedan gjorde Svea Bank samma undersökning och en tydlig skillnad är viljan att lägga pengarna på resor, som har minskat från var fjärde svensk till nästan var sjunde.

– Varje dag nås vi av nyheter om stigande priser och att vi står inför en lågkonjunktur. Nu ser vi tydliga förändringar i årets undersökning jämfört med 2019. Vi ser det positivt att många människor idag väljer att spara sin skatteåterbäring i högre utsträckning än tidigare. Samtidigt ser vi också en ökad tendens att prioritera sparande före att betala av sina skulder. Det är viktigt att komma ihåg att ett bra sparande kan hjälpa till att bygga en stabil ekonomisk framtid men det är också viktigt att hantera sina lån och skulder på ett ansvarsfullt sätt för att undvika eventuella långsiktiga ekonomiska problem, säger Helen Bruhn, Business Area Manager/Affärsområdeschef för Privatlån och Spar på Svea Bank.

Svea Banks undersökning visar även att när lönen börjar ta slut och prioriteringar måste göras väljs resa med vänner och familj bort i störst utsträckning. Att inte köpa mat har även mer än var tionde person uppgett att de gjort på grund av ekonomiska skäl. Vidare har 8 procent av svenskarna svarat att de i månadens slut sällan har pengar kvar på kontot. Här finns en skillnad mellan kvinnor och män, 11 procent av kvinnorna har svarat att de sällan har pengar kvar, jämfört med 5 procent av männen.

– Ekonomiska prioriteringar måste göras till följd av den inflation som råder. Löner har inte vuxit i samma takt som priserna på varor. Därför blir det extra viktigt att ha koll på sin hushållsbudget och att ha en ekonomisk buffert. Många väljer bort resor, nöjen och kläder idag. Den lyx som vi unnat oss de goda åren har många behövt sluta med, säger Emma Lindgren, PR-chef på Svea Bank.

Det är 27 procent av de svarande som anser sig få den skatteåterbäring de har förväntat sig.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.