Patent på design

507
1
Hej på Er! En liten fundering.

Det är så att jag säljer bland annat diverse klockor via nätet. Oftast importerar jag dem från Kina. Det är billigare klockor i olika designer och oftast från mindre kända varumärken som tillverkarna själva har. Dock så valde jag att hitta på ett eget namn på en klockmodell som jag tyckte var snygg som de presenterade för mig och köpte hem några av denna som jag tänkte sälja.

När jag nu får hem klockan så råkar jag få se att klockan är väldigt lik en märkesklocka i designen. Men nu med mitt varunamn på.

Nu undrar jag. Kan någon ha ett patent på en specifik design för en klocka? Jag har sökt på PRV m.m. men hittar inget kring detta och för varumärket det gäller.

Kan jag sälja detta utan problem eller kan man råka illa ut för detta. Det rör sig inte om några stora mängder utan cirka 100 klockor.

Någon som har koll på detta?
Billiga solglasögon - www.trendystuff.se
www.spaweekendhotell.se - Spa portal
Hej, Dessa frågor kräver lite eftertanke. Vi återkommer inom kort med ett utförligt svar. Mvh PRV Kundsupport
Hej, Potentiellt skulle en klocktillverkare kunna ha ett designskydd för utformningen av sin klocka. Vi rekommenderar därför att du söker på innehavare av designskydd i vår designdatabas (https://was.prv.se/DesignDb/searchMain.jsp). Du kan då se om den tillverkare det handlar om har skyddat sitt utseende eller inte. I princip kan man säga att om man tycker att en sak är väldigt lik en annan så brukar det innebära att man ligger för nära. Detta kan då potentiellt innebära ett intrång i designrättigheterna. Vad gäller mängden klockor så har den ingen betydelse annat än för beräkning av ett eventuellt skadestånd. Dock inte för intrånget i sig. Mvh PRV Kundsupport
507
1
Jag har provat att söka hos Er och hittar inget. Då borde det alltså inte vara några problem? Men din länk du hänvisar till fungerar inte, kan du skriva den på nytt? Men sen skriver du att om man tycker att en sak är väldigt lik så är man för nära. Men då menar du om ett designskydd finns? Eller oberoende om skyddet finns eller ej?
Billiga solglasögon - www.trendystuff.se
www.spaweekendhotell.se - Spa portal
821
29
Hej Daniel! [url=http://www.prv.se/vara-tjanster/databaser/]Här finns den också.[/url]
Hej, När det gäller att importera och sälja en produkt finns det några delar att tänka på. En produkt kan vara skyddad på olika sätt och hur och om produkten är skyddad är svårt för oss på PRV att svara på. Det finns olika alternativ för att skydda en produkt på immaterialrättslig väg. Det kan röra sig om en patenterad uppfinning, ett designskydd, ett upphovsrättsligt skydd eller ett varumärkesrättsligt skydd. Alla dessa rättigheter innebär en ensamrätt som ingen får inskränka. Mitt råd till dig är att efterforska huruvida och om produkten är skyddad. Ett sätt är att söka i databaserna, men det kan finnas flera skydd, exempelvis designskydd och upphovsrättsligt skydd, som kan finnas även om produkten inte är registrerad. Generellt ska man vara försiktig när det gäller att importera och sälja andras produkter, framförallt om man hittat andra registrerade produkter som är väldigt lika. Om produkten på något sätt är skyddad är det säkraste att få tillstånd från den som innehar skyddet. Jag rekommenderar dig också att läsa mer på PRV:s hemsida om kopierade produkter: http://www.prv.se/sv/om-oss/nationellt-samarbete/piratkopiering/om-piratkopiering/. Vi beklagar om länken i vårt tidigare svar inte fungerade, prova med denna istället: http://www.prv.se/sv/design/databaser/, där hittar du också fler databaser. Mvh, PRV Kundsupport

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.