Vad innebär direktupphandling?

1

Gäller LOU när det kommer till direktupphandling? Vad är det egentligen det innebär, vad är en direktupphandling?

6

Direktupphandling är en beksrivning över de enklare affärerna med offentliga kunder. Dvs en affär som in nödvändigtvis behöver annonseras till alla företag i Sverige eller inom EU för den delen.

De flesta direktupphandlingar i Sverige annonseras inte och det bästa sättet att göra en sådan affär är att se till att din offentliga kund vet att du finns och att du vill leverera. Dessutom bör du lära kunden hur de ska köpa av dig. Dvs kolla in vad de har för Upphanlingspolicy eller Inköpspolicy som beskriver hur de göra sina direktupphandlingar. Denna policy hittar du på deras hemsida. 

Affärens värde ska i de flesta fall vara under 700 000 och då räknat på summan av alla liknande affärer under ett kalenderår. Oavsett hur många leverantörer som sålt samma typ av vara eller tjänst. Finns det redan ett avtal för dessa produkter eller tjänster så ska inte den offentliga kunden göra direktupphandlingar av samma produkt för då bryter de mot de aktuella avtalsvillkoren och eventuellt tom mot upphandlingslagen.

Det finns så klart fler undantag och varianter men det viktigaste är att det görs direktupphandlingar för ca 130 miljarder kr varje år. Alla offentliga organisationer gör direktupphandlingar annars skulle inte samhället eller välfärden fungera. Och vill du ta del av denna marknad så se till att du gör dig igenkänd så att du får förfrågningar.

/Fredrik Tamm

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.