Kolla upp folk i register innan anställning

216
6
Vad ska man kolla innan man anställer någon? Vilka register?
6
Beror lite på vilken bransch, vad hade du tänkt få reda på? De två register jag kommer att tänka på är belastningsregistret samt göra en kreditupplysning. Sedan kan en komplementering med referenser, google-sökningar, studie- och arbetsintyg öka dina chanser att anställa den rätta.
117
Jag har vid ett tillfälle fått beställa ett utdrag av mitt brottsregister (som är tomt :) ) för den arbetsgivaren hade det som policy innan man fick anställning. Annars kreditupplysning, Google, Facebook...
1478
248
Varför ska man ta en kreditupplysning om det inte handlar om ett jobb med ekonomiskt ansvar? Är en svetsare sämre i sitt yrke för att han har en betalningsanmärkning? I sverige har det gått fullkomlig hysteri i att ta kreditupplysningar på folk i tid och otid. Undrar hur mycket som kommer sig av ren nyfikenhet jämfört med nyttan?
367
46
Mera missbruk i upplysningsträsket; Till yttermera visso och som lök på laxen så kan man göra livet surt för en företagare eller annan genom att göra en mängd förfrågningar d.v.s. iscensätta massor av kreditupplysningar på vederbörande under begränsad tid. Det får många kreditgivare att dra öronen åt sig och föreställer jag mig också personalansvariga på företagen. Eller den som vill anlita en hantverkare. Du kan lätt se till att din skarpaste konkurrent får svårare än du att skaffa rörelsekapital.
Redaktuellt
367
46
Bra Ingvar! Nu har du Arbetsmarknadsministern med dig! Dina synpunkter är högst relevanta. Ministern vill idag i TV begränsa arbetsgivares möjlighet att fiska i Belastningsregistret t.ex. Hur man nu skall förhindra att arbetsgivare begär att den arbetssökande själv skall ta ut upplysningarna och överäcka till arbetsgivaren -det har man ännu inte knäckt på departementet. Den som får jobbet lär ju inte anmäla arbetsgivarens försök till registerintrång. (det är ju redan nu olagligt/otillåtet för de flesta arbetsgivare att vända sig till Belastningsregistret.) Endast s.k. skyddsklassade jobb kan komma ifråga. Vi får väl hoppas att sådana som inte får jobben gör anmälan....
Redaktuellt

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.