Recenssion av sajten "Driva eget".

1165
Ibland undrar man vem som skriver alla dessa mer eller mindre meningslösa artiklar "Så agerar du nu - 7 bra tips för ditt företag" eller "Så sparar du 1500kr/månaden i din privatekonomi".

Jag skall erkänna att jag har varit inne på Anders Anderssons projekt "Driva eget", och jag blev inte så imponerad.

Låt oss börja med hur man sparar pengar i sin privatekonomi.

Det började med att man skulle spara 500kr/månad på sina försäkringar. Familjens totala försäkringskostnader förra året var 12.000kr och att halvera dem lät intressant. Men efter lite jämförelser konstaterade jag att det som föreslogs snarare skulle innebära en ökning av mina kostnader. Förvisso var bilförsäkringen de hittade 146kr billigare per år, men villaförsäkringen 3500kr dyrare...

Byta teleoperatör kunde man spara 300kr/månad på. Vår sista kvartalsräkning var på 584kr för hemtelefonen, och tantens privata mobil kör vi kontaktkort på eftersom det helt enkelt inte är intressant att ringa. Bredbandet gick att få 51kr billigare per månad, men de hade en startavgift på 699kr, och över ett års paybacktid för sådant blir inte intressant.

El har vi inget dyrt tillsvidareavtal på, och då är skillnaden mellan bolagen minimal om man dessutom vill ha rörligt pris. Mellan billigaste och dyraste skiljer det 50kr/mån i kostnad. Wow liksom!

Lån kan man spara 200kr/månad på, men det har jag inga...

Summa summarum så är det inga bra råd. Dessutom tycker jag att flera av prisjämförselserna var lite "fula". De glömde bort den viktiga faktureringsavgiften som många lite billigare aktörer tar ut, och med ens brukar göra dem dyrare än vad man redan har.

Många av de andra artiklarna är också av typen att alla öppna dörrar som kan hittas slås in med stor kraft.

Vad sägs om följande punkt i artikeln "10 tips för att få nöjda kunder": "Håll löften! Ring alltid tillbaka när du har lovat att ringa. Har du inget besked att komma med - ring och säg det. Skicka offerter till kunder som har bett om det - eller säg ifrån direkt om du inte har möjlighet att ta jobbet."

Eller det här ur artikeln "Sju råd när banken säger nej": "Dra ned kostnaderna så du inte behöver låna.  Passa på att förhandla om hyresavtal, supportavtal, fraktavtal och annat. Om företaget har lager är det en god idé att se över lagerkostnaderna och försöka minska på lagret".

Det var en verklig nyhet för mig som företagare...

Jag tycker synd om människor som när de brutalt kastats ut i arbetslöshet och funderar på att starta något eget hittar sådana tidningar med de råden. Det är kvällstidningsjournalistik utan särskilt mycket substans. Jag tycker synd om företagare som känner av krisen och börjar se sig om efter goda råd att ta sitt företagande vidare och de får läsa detta eviga pladdrande om självklara saker hela tiden.

Jag skulle istället vilja se mera av skattetips. Hur kan jag utnyttja förändringarna för skatt på utdelning? (Det betyder mer än 1500kr/månaden för många). Finns det nackdelar med direktavskrivning? Hur riskminimerar jag det egna företaget? Vad täcker egentligen försäkringen? Vad händer om min firma går dåligt och jag vill bryta leasingavtalet på förmånsbilen? Det är naturligtvis lite jobbigare att skriva om sådant eftersom man inte kan köra "kopiera - klistra in" från andra källor, men det skulle vara värt att betala för mer sådant.
1616
4
De här goda råden är oftast de som blir kostsamma. Jag kan lätt känna igen de antal erbjudande som har exakt samma poäng riktad mot oss företagare. Exempelvis:[br][br][color=blue]- Om du ger mig 10 kr ska du få ett tips på hur du tjänar pengar![/color][br]*Vid betalning kommer svaret*[br][color=blue]Tipssvar:[/color] [color=yellow]- Du gör precis som jag gjort![/color][br][br]Det här har mer eller mindre eskalerats och man överöses numera av samma bondknep om och om igen.[br][br]Visst det är inte fel men det gäller att man tar bort skygglapparna och lär sig se mellan fingrarna.[br][br]Med vänliga hälsningar[br][br]Magnus Olsson[br][b]Uddatorp AB[/b][br][br]
Må väl!
2360
37
Skulle du händelsevis ha SEB-aktier så är det några dagar till att skaffa sig fler till en emissionskurs av 10:- Aktien har rusat några dagar nu senast idag till en bit över 25:- Den var förvisso uppe långt över  100:- för inte så länge sedan och kommer dit snart igen. En 10 dubbling av insatt kapital. [br][br]Mojo trevligt att se dig igen här på tråden.[br]Goda råd är dyra, men förtjänsten därav är så mycket mer, men det kan vara svårt att veta vart man ska vända sig. Alla säger att man är bra.  I tidningar  levererar man det självklara utan närmare tanke på sammanhanget för Sverige är ett komplicerat land, mycket komplicerat. Ibland för komplicerat för till och med tjänstemännen som jag titt som tätt ställer frågor till som de i sin tur måste fråga andra inom gebitet, saker som företagare inte har en aning om.  Just nu har jag slitit mig loss och ska sträckläsa Mikael Wokander bok, skattmasens anifest isbn 91-974800-3-7, som var en mycket hög tjänsteman på skv som hoppade av och ger glimtar som jag känner väl igen samt andra som man kunde ana men inte har fått bekräftat.  Man ska inte göra som jag gör utan som jag säger.  Tänk ett sådan råd och du får rätt, själv kan jag inte låta bli att ilskna till utav dumhet. Man får inte säga att de ska ha mössan på när hackspetten är ute :D :bravo. De kanske tror dig, men det har jag aldrig sagt till dem. :LOOOL
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.