Försäkringskassan (och andra organisationer)

1165
I min värld har jag oerhört svårt att förstå att det skall ta så lång tid att "handlägga" ett ärende som det kan göra hos t.ex. Försäkringskassan eller A-kassan. Det allra mesta är standardärenden, på standardblanketter. Inte sällan är det inmatat via Internet och ligger färdigt i datasystemet.

Låt oss flytta förutsättningarna till företagandets värld. Det inkommer beställningar via webshopen eller på särskilda orderblanketter via posten. Hur lång tid tar det för en företagare att ta hand om den beställningen och handlägga den? Troligen mindre än fyra timmar.

Är det då rimligt med 6-8 veckors handläggning, ibland mer, hos en myndighet som inte ifrågasätter det du skrivit, utan bara skall effektuera din önskan efter en enkel rimlighetskontroll? Nej! Allting längre än tre dagars handläggnigstid är underkänt i mina ögon. Att sedan inte pengarna betalas ut förrän vid ett senare tillfälle är en annan sak, men det borde verkligen inte kunna bli så långa handläggningstider som man läser om.

Jag pratade för inte så länge sedan med en landstingspolitiker om att den så kallade vårdgarantin på 90 dagar är ett skämt. Och det är pinsamt att man inte kan hålla den. I min värld har jag svårt att förstå hur en patient som behöver en behandling kan behöva vänta mer än 14 dagar, och i normalfallet borde det mesta ske inom tre dagar. Jag fick en väldig massa mothugg, men inget som jag tyckte var hållbart. Det tar inte längre tid för en läkare att åtgärda något på en gång jämfört med att vänta, snarare tvärtom. Dessutom sjunker konsumtionen av mediciner rejält, kostnaden för sjukskrivningar minskar och belastningen för sjukvården blir mindre när patienterna inte återkommer hela tiden under väntan på behandlingen för att de har ont, svårt att andas, måste förnya sjukintyget eller få mer medicin utskrivet.

Man kan föra resonemanget vidare till en rad olika verksamheter som borde vara för att serva människor, men i själva verket är rejäla bromsklossar med tillväxten i landet. Bilprovningen t.ex. orsakar arbetsbortfall motsvarande hundratals heltidstjänster varje är när människor tvingas ta ledigt från jobbet för att besikta bilen. Självklart borde de ha öppet på kvällar och helger.

"Ibland undrar man om man lever i ett land, eller ett skämt"  //Arne Anka
2360
37
Du har så rätt, men det finns myndigheter som skärpt till sig.  Kommer du ihåg det där med pass och vara ute i god tid. Mitt barnbarn behövde ett. Det tog 5 minuter.  Själv skulle jag gå till läkare i Sverige innan jag åkte till Lettland.  Jg kunde få en tid om 14 dagar ca. Tog mig dan efter till Riga och gick till närliggande sjukhus. Man beklagade att man inte kunde ta det och fick översatt (av hustrun) att jag fick komma tillbaka om 2 timmar. Jag trivs ganska bra bortom ankdammen. :bravo :winner :LOOOL :D.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
1165
Det där med pass tycker jag har blivit sämre.[br][br]För sådär ett par decennier sedan när jag en sommar ville ute och tågluffa så stegade man in på polisstationen, som då fanns i varje liten stad, och en halvtimme senare och 120kr fattigare gick man ut med passet.[br][br]I somras skulle vi ha pass till vårt barn, det blev till att resa 8 mil till Gävle, vänta en evighet, betala 400kr, och sedan få åka tillbaka 8 mil en vecka senare och hämta passet. [br][br]Fast sjukvården skall vi inte tala om, har haft problem med en kroniskt inflammerad senskida i 16 månader. Först skulle allmänläkaren bota det med en pillerburk som jag mest blev rolig i huvudet av. Efter fyra månader gav han upp och skickade mig till en arbetsterapeut, som återremitterade tillbaka till allmänläkaren. Denne tyckte då att en specialist skulle titta på det hela, och dit fick jag komma efter fem månader.[br][br]Han konstaterade i våras, efter en 45 sekunder lång undersökning, att det måste opereras. Dit står jag nu på kö för ett ingrepp som tar en halvtimme eller så. [br][br]Man kanske skulle åka till Riga och få det gjort där...
109
[quote author=swetrot link=topic=4929.msg23825#msg23825 date=1233218792][br]Fast sjukvården skall vi inte tala om, har haft problem med en kroniskt inflammerad senskida i 16 månader. Först skulle allmänläkaren bota det med en pillerburk som jag mest blev rolig i huvudet av. Efter fyra månader gav han upp och skickade mig till en arbetsterapeut, som återremitterade tillbaka till allmänläkaren. Denne tyckte då att en specialist skulle titta på det hela, och dit fick jag komma efter fem månader.[br][br]Han konstaterade i våras, efter en 45 sekunder lång undersökning, att det måste opereras. Dit står jag nu på kö för ett ingrepp som tar en halvtimme eller så. [br][br]Man kanske skulle åka till Riga och få det gjort där... [br][/quote][br][br]jadu, jag har också haft en inflammation, efter 2 års behandlingar med div pillerburkar  och otaliga veckors väntan att få träffa läkaren så gav jag upp.. I Kina åkte jag till ett massagesjukhus och fick knådat och värmebehandlat direkt och sen en ny tid varannan dag i ca 2 veckor, har inte haft ont sen dess.. billigt var det också, ca 30kr / behandling. mot i Sverige då där jag betalade 120 kr för varje besök och sen pillerburkarna som naturligtvis inte kom upp i något högkostnadsskydd..[br][br]
2360
37
Ang. försäkringskassan så skrev jag ett brev just nu som går iväg imorgon till länsrätt där jag överklagar FK:s lögner ang.  rätt till banaår. Man påstår i ett brev daterat till mig den 15/12-08 att min inkomst skulle vara högre än min fd hustrus. Ska bli intressant att se vad man kommer fram till då ett speciellt år var 0:- just för att jag var barnledig vilket inte var så vanligt på 70-talet. När jag var det på 2000-talet  blev jag avstängd som företagare. Ärendet finns hos Regeringsrätten. Så att vara företagare kan ha sina bekymmer i Sverige. Närheten till Riga/Lettland är bara en timme bort med Ryan Air. rtfm Grrrrr :LOOOL
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.