50 000 kr för att starta aktiebolag

822
48
I april nästa år halveras kapitalkravet för att starta aktiebolag. Istället för 100 000 kr kommer det att räcka med 50 000 kr.

– Att behöva binda 100 000 kronor i ett aktiebolag kan hindra dem som inte har tillräckligt startkapital, säger justitieminister Beatrice Ask (M) till Dagens Nyheter.

Genom att sänka kapitalkravet tror regeringen att fler arbetstillfällen skapas. En utredning som tillsattes av regeringen för två år sedan visade dock att nyföretagandet i sin helhet inte kommer att öka om kapitalkravet sänks, skriver DN. Skillnaden blir istället att fler väljer aktiebolag som bolagsform istället för till exempel enskild firma.

Splittrad syn på sänkning

Många remissinstanser är positiva till en sänkning, så länge kapitalkravet inte blir lägre än 50 000 kr.

Ekobrottsmyndigheten anser till exempel att ett högt kapitalkrav utgör en form av spärr för de som vill starta ett aktiebolag i oseriösa syften, skriver DN.

Bolagsverket tycker att en sänkning är onödig. Varje år startas en stor mängd aktiebolag och med tanke på den stora volymen verkar dagens kapitalkrav inte vara ett problem, resonerar Bolagsverket.

Förslaget om sänkt kapitalkrav ska nu gå på remiss till Lagrådet.

Källa: Privata affärer
8
Hej [br][br]Jag har själv kollat runt lite och det är flera källor som bekräftat detta, [br]Som sagt det är redan lagfört och det kommer träda i kraft 1 April 2010
822
48
Det stämmer! [br]Det verkar till slut ha klubbats igenom.
2360
37
För någon som seriöst vill starta företag är enskild firma oftast det bästa, det finns mer trygghetsregler som inte omfattast i AB på samma grunder.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
632
3
[quote author=lars arenander link=topic=6030.msg31502#msg31502 date=1267181504][br]För någon som seriöst vill starta företag är enskild firma oftast det bästa, det finns mer trygghetsregler som inte omfattast i AB på samma grunder.[br][/quote][br][br]För någon som seriöst vill starta företag är aktiebolag oftast det bästa, det finns många fördelar med ett aktiebolag jämfört med enskild firma.[br][br]Vill bara påpeka att det inte finns något alternativ som är det bästa. Det beror alltid på vilken verksamhet du avser att driva och vilka behvo du har. [br][br]EN mycket stor nackdel med enskild firma är att det blir så djävulskt mycket skatt om du kommer över brytpunkten. I ett aktiebolag kan du uttnyttja möjligheten till utdelning.
18
Idag den 1 april inträder lagändringen om minskat kapital från 100 000 kronor till 50 000 kronor. [br][br][b]Hur går en minskning av aktiekapitalet till? [/b] [br][br]En minskning av aktiekapitalet kan genomföras med eller utan indragning av aktier. [br][br]Sänkningen av aktiekapitalet tillåts utföras för att [br][br]• täcka en förlust[br]• göra en avsättning till fritt eget kapital[br]• återbetala belopp till aktieägarna[br][br]Liksom vid ändring av revisor, krävs ett beslut om minskning av aktiekapitalet av bolagsstämman. Den måste även nu utföra en ändring av bolagsordningen. I den ska ändringen av aktiekapitalet anges antingen som ett fast belopp eller ett intervall.[br][br]Styrelsen eller den som väckt förslaget, ska upprätta ett förslag till beslut.[br][br][b]Upplysning [/b] [br][br]Beslutet om minskning av aktiekapitalet ska lämnas till aktieägare vars aktier kan eller ska dras in. Informationen behöver dock inte lämnas ut, om samtliga aktieägare har varit företrädda vid den bolagsstämma som beslutat om minskning av aktiekapitalet.[br][br][b]Bolagsverket[/b][br][br]När aktiebolaget fattat beslut om minskning av aktiekapitalet ska styrelsen inom fyra månader anmäla beslutet för registrering till Bolagsverket (blankett 819)[br][br][b]Undantagstillstånd[/b][br][br]När aktiebolaget ska sänka aktiekapitalet för avsättning till fritt eget kapital eller för återbetalning till aktieägarna krävs normalt tillstånd av Bolagsverket (blankett 830). Dessutom krävs tillstånd av tingsrätten vid tvistiga fall.[br][br]Glad Påsk![br][br]
2360
37
Den som tänkt använda AB i brottligt verksamhet har beloppet ingen betydelse, däremot om man nu verkligen ska starta AB så är det bra med sänkningen. Men mig veterligen kan du inte som i en enskild firma ta ut pengar under året utan att skatta,ex.vis.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.