Regeringen - Nu höjer vi mikrolånen till företagare!

822
48
Jag vet att det är många små företag som i finanskrisens spår har extra svårt att få tillgång till kapital. Att få ordning på finansmarknaden och säkra tillgången till kapital för företagare är därför en högt prioriterad fråga.

Regeringen beslutade i torsdags (den 29 januari) om att Almi Företagspartners mikrolån höjs från 100.000 kr till 250.000 kr. Mikrolånet riktar sig till företagare med mindre kapitalbehov och beviljas utan krav på säkerheter. Under 2007 tecknades omkring hälften av mikrolånen av kvinnor och drygt en tredjedel av invandrare vilket är mer än respektive grupps andel av landets företagare.

Mikrolånen kan täcka upp till 80 procent av lånebehovet, och om synnerliga skäl föreligger kan även hela det beräknade finansieringsbehovet täckas. Den tidigare gränsen för Almis medverkan var 50 procent.

Almis uppdrag är att främja utvecklingen av konkurrenskraftiga små och medelstora företag samt stimulera nyföretagandet i syfte att skapa tillväxt och förnyelse i svenskt näringsliv. De tjänster Almi erbjuder är finansiering, rådgivning och affärsutveckling. Kreditgivningen från Almi sker i form av lån i nära samverkan med andra kreditgivare och bankerna är viktiga och naturliga samarbetspartner. Regeringen beslutade redan i december om att förstärka Almis utlåning genom ett tillskott på 2 miljarder kronor.

Detta är ytterligare en pusselbit i regeringens politik för att hjälpa företag som har svårt att få tillgång till kapital.

Vänliga hälsningar
Maud Olofsson

Näringsminister
2360
37
Konstgjord andning som i bästa fall håller över valet 2011. Konkurser kommer redan dessförinnan att skjuta i höjden. Det säger sig självt att får man inget sålt spelar lån ingen roll annat än att förlänga pinan och med den nerdragningsspiral som knappt har börjat så lär det bli ett helvete.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
758
1
[quote author=lars arenander link=topic=4942.msg23905#msg23905 date=1233700659][br]Konstgjord andning som i bästa fall håller över valet 2011. Konkurser kommer redan dessförinnan att skjuta i höjden. Det säger sig självt att får man inget sålt spelar lån ingen roll annat än att förlänga pinan och med den nerdragningsspiral som knappt har börjat så lär det bli ett helvete.[br][/quote][br][br]Så sant, så sant 8)
Hälsningar Stefan Förståndet är rättvist fördelat. Alla tycker att dom har fått tillräckligt
338
25
[quote author=Sinnenas Teater link=topic=4942.msg23907#msg23907 date=1233703723][br][quote author=lars arenander link=topic=4942.msg23905#msg23905 date=1233700659][br]Konstgjord andning som i bästa fall håller över valet 2011. Konkurser kommer redan dessförinnan att skjuta i höjden. Det säger sig självt att får man inget sålt spelar lån ingen roll annat än att förlänga pinan och med den nerdragningsspiral som knappt har börjat så lär det bli ett helvete.[br][/quote][br][br]Så sant, så sant 8)[br][/quote][br][br]Denna regering har lovat mycket som de flesta brukar och kanske är det deras jobb - att gro ett hopp. Men visst hjälper detta föga!  :nono
1165
Är det någon som har koll på hur mycket jobb det är med att få ett sådant här mikrolån, och vilka räntesatser vi pratar om?
9
Jag kan hålla med Lars om att det blir konstgjord andning om man inte får något sålt.[br]Men det är lite för enkelt tycker jag att säga så.[br][br]Personligen tycker jag det är kalasbra med tanke på flera olika orsaker:[br]1. Företag som överlever, men som gick från 100% ordrar till 20% ordrar över natten hinner inte både pga uppsägningsregler och LAS anpassa verksamheten. Att då kunna få ett lån som täcker tiden för omstrukturering är ju jättebra. Ställer bankerna upp på det idag... svar nej.[br][br]2. Att få lån att starta upp ett företag idag är ännu tuffare än tidigare. Att företag går i konkurs + att det blir ännu färre nystartsföretag (pga att bankerna inte lånar ut i samma usträckning) vore ju katastrof.[br][br]Så visst, konstgjord andning, men något som jag tror är absolut nödvändigt när både bankerna och kapitalbolagen är ännu mindre riskbenägna än tidigare.[br][br][br]Trevlig helg![br][br]Ps. Läser ni tidningen entreprenör så kom vi med som månadens connect-företag. Ds.[br]
____________________________
Henrik Vinroth
Avtre AB
[email protected]
www.avtre.se
2360
37
Ett av de bästa lån med vin-vin situation är  att driva företag och samtidigt studera heltid och ta fullt lån. Lägre ränta och bättre villkor finns knappast. Där ligger Sverige mycket bra till. Men det fodras disciplin, för att klara av det. En form av ekonomistyrning.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.