Organisation...

5
Hejsan, vet inte om det här är rätt forumkategori att posta detta i, men flytta gärna inlägget ifall det ligger fel...  :-[

Det är så att jag sett en organisation som ser ut typ så här...
http://i131.photobucket.com/albums/p320/Auoja/Untitled-2.jpg

Det är två åkerier, med varsitt förvaltningsbolag som äger lastbilar m.m. dessa "hyrs ut" till själva åkeribolagen. (Dvs. Förvaltningbolag 1 hyr ut till Åkeribolag 1 osv.). Dessutom har dom båda åkerierna köpt in sig i ett tredje åkeri, Åkeribolag 3. Som båda använder som ett sorts förvaltningsbolag.

Min fråga är, har jag missuppfattat hela organisationen?
Vilka fördelar/nackdelar finns det med denna typ av organisation?
589
1
Jag kan inte svara på om du har missuppfattat organisationen, eftersom jag inte vet vilka företag det rör sig om.[br][br]Att en rörelse består av två bolag, där det ena inte har mycket annan verksamhet än att äga det andra bolaget är inte ovanligt. Det kan bero på ägarförändringar, tidigare generationsskiften eller ha varit ett sätt att få ut pengar till inte alltför hög skatt (fortfarande helt lagligt).[br][br]Att sedan två sådana här små koncerner äger andelar i ett tredje bolag kan det ju finnas många anledningar till.
5
[quote author=Jorgen link=topic=2481.msg9705#msg9705 date=1182277021][br]Jag kan inte svara på om du har missuppfattat organisationen, eftersom jag inte vet vilka företag det rör sig om.[br][br]Att en rörelse består av två bolag, där det ena inte har mycket annan verksamhet än att äga det andra bolaget är inte ovanligt. Det kan bero på ägarförändringar, tidigare generationsskiften eller ha varit ett sätt att få ut pengar till inte alltför hög skatt (fortfarande helt lagligt).[br][br]Att sedan två sådana här små koncerner äger andelar i ett tredje bolag kan det ju finnas många anledningar till.[br][/quote][br][br]Tack så mycket, då tror jag jag börjar få "hum" på det hela...  :)
456
1
Ibland kan detta vara ett sätt att omsätta pengar till en och samma ägare istället för att vända sig "utåt". Likaså är det ofta olika kärnverksamheter som man startar egna bolag till, för att köpa / sälja produkter och tjänster emellan varandra.[br][br]Sedan är det betydligt enklare att hålla kassan i ett bolag som sedan lämnar ett s.k. bidrag till den verksamhet som har störst behov av eventuella investeringar med mera.[br][br]Jag vet en kille i STHLM som startade upp en producerande fabrik en gång för 25år sedan. Numera äger han ett antal bolag inom fastighetsförvaltning, verktygsmakning, hotell med mera.. Allt detta gör att han drar in vinster från flera bolag som köper och säljer av varandra..[br][br]Titta på exempelvis Volvo, Ericsson, ABB med flera så har dom samma namn, men med olika suffix. (Volvo Car Corporation, Volvo Saftety, Volvo Logistics, Volvo IT etc... )[br][br]Och visst, har man bara kapaciteten så varför inte dra igång verksamheter inom de områden man har behov av? Då behöver man ju inte lägga pengar hos andra..(?) ;)

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.