Pengar på olika håll, är det tillåtet?

4

Hej!Jag är på gång och ska registrera ett företag. Det är ett projekt vid sidan om min vanliga anställning och jag vet inte hur mycket pengar jag kommer att tjäna på det så vill inte att det ska kosta onödiga pengar. Jag tänkte använda bokio till bokföring (gratisversionen) och såg att jag även där får gratis bg nummer, kan skicka faktura och ta emot betalningar. Perfekt! Förutom att jag har ett hobbyprojekt, en bok som jag publicerat utomlands och får royalty för det. På bokio får jag inte ta emot utlandsbetalningar och om jag vill plocka in det i företaget, kan jag ha utlandsbetalningarna på min vanliga bank (ej företagskonto, men kan öppna ett nytt) och resten via bokio? Eller blir det konstigt? Det är ett handelsbolag jag ska starta och jag vill ha med royaltyn i företaget. Kontot på vanliga banken blir i så fall ett gemensamt. 

1009
211

Hej,

Har inte koll på Bokio, men ett bankgiro är kopplat till ett bankkonto. Har de egna bankkonton eller går det att koppla till din egen bank?

Du ska ha ett företagskonto. Du kan också ha flera företagskonton, även i olika banker. Så utlandsbetalningarna kan du få in på ett annat konto om du vill. Inga problem. Lägg då upp 2 bankonton i bokföringen, tex 1930 och 1931.

www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
6

Om det är en verksamhet i Kina så borde du kunna hitta någon konsult som både agerar tolk, samlar ihop varor i samma leverans, tulldeklarerar och tar emot betalningarna lokalt. Om bokföring på egen hand tar för mycket tid, så är det rätt så skönt att kunna skicka iväg sina underlag via e-post och veta att allt sköts rätt av proffs. Man måste inte ta en dyr byrå, eftersom vissa automatiserar processen med bildanalys så att man får ett bra pris. Tror att hobbyförening skulle passa bra för din verksamhet, eftersom man då kan söka bidrag för kurser och liknande som man håller på helgerna. Annars riskerar man att hamna i kläm med nya regler om typen av organisation inte reflekterar ens egentliga verksamhet, som att bli dubbelt beskattad för välgörenhet med Skatteverkets krav på att alla bolag måste agera i eget intresse och allt annat är en bonus som man plockar ut förmånsbeskattad.

4

Tack för svaren. I bokio kan man endast ta emot pengar när de betalar in sina fakturor. Det går inte att koppla till sin vanliga bank, men jag startar nog företagskonto i en annan bank också. Ska kolla mer på det. Jag kommer att ha en del av verksamheten, där jag behöver skicka fakturor också. Just nu får jag in royaltys från min bokförsäljning (som jag inte sköter, utan bara får pengar på varje såld bok) på min vanliga bank och jag har deklarerat det som hobby verksamhet, men eftersom det sakta men säkert börjar röra sig om större belopp så skulle det kännas bäst om jag tog med den biten i företaget. 

Jag har ingen verksamhet i Kina och hanterar inga leveranser eller så, så det är inte aktuellt. Det har inte heller med välgörenhet att göra. Förstod inte riktigt det där om det. Hobbyförening passar inte heller. 

 
8

Precis som du verkar vara inne på själv så känns det som att du fått mer utav ett komplett bokförings/revisions-paket från annat håll, snarare än att försöka få det till att fungera med gratisversionen.

Vi på Greenbalance vill hjälpa dig att på en naturlig väg finna inre balans, avkoppling och återhämtning.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.