Avsätta VD

0
Hej!
Två personer övertog ett företag (AB) för ett tio-tal år sedan. Båda äger 50% och inga avtal öht finns mellan de båda parterna.
Person A är den som i praktiken driver företaget medan person B är VD. Tyvärr har person B de sista åren bl.a. gjort konstiga affärer som kostat företaget en hel del pengar. Han utnyttjar dessutom företaget för egen vinning. Det har också visat sig att person B har samarbetsproblem med ett flertal av företagets anställda. Person A har nu tröttnat på att vara den som har allt ansvar för t.ex. personal, produktion, kunder, offerter osv medan person B inte längre tillför företaget någonting. Person A vill att person B avsäger sig VD-rollen och blir en tyst delägare.
Finns det något sätt att tvinga person B att gå med på att dra sig tillbaka när det inte finns något skrivet avtal ägarna emellan?
967
85
Hej, Det bästa är väl om man kan prata om det och komma fram till en lösning som kan passa båda. Annars är det väl tekniskt styrelsen som tillsätter VD. Ofta är kanske båda ägarna med i styrelsen vilket gör att man behöver en ordförande. Och ofta är då ena VD och andra ordförande. Och ordförande har utslagsröst, vilket skulle kunna ge möjlighet att tvinga bort en VD. En VD omfattas inte heller av LAS, så det är vanligtvis enklare att säga upp en VD än en vanlig anställd. Beror på om man har avtal och vad det säger.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.