Kan man äga aktier i ett aktiebolag utan att gå in med pengar?

0
Hej,
jag och min vän har kommit på en affärside och har nu kommit i kontakt med två investerare. Tanken är att vi ska öppna ett aktiebolag men jag har funderingar över hur fördelningen av aktier kan tänkas vara.
Jag och inte heller min vän har speciellt mycket pengar att komma med men tanken är att vi två kommer jobba heltid med bolaget och hålla det i rullning medans investerarna stöttar oss ekonomiskt i uppstarten.
Så min fråga är,
Kan man äga aktier i ett aktiebolag utan att gå in med pengar, utan istället vara dem som kom på idén och har hand om hela verksamheten i bolaget? Hur skulle en sådan fördelning i sådana fall se ut? Vad är rimligt?
Tack på förhand!
1009
206
Hej, Du måste i starten antingen betala aktier med pengar eller saker som behövs i bolaget. Den delen går inte att göra med arbete. Möjligen kan investerarna öpa aktier och sälja en del billigt till er. Eller att man startar med A och B aktier där A är värda 10 gånger mer röster och att ni då behöver färre antal. Fast ska ni behålla en majoritet med den metoden får ni inte in så mycket från investerarna. Hur har ni tänkt att ägarfördelningen ska vara och hur mycket investeringar ska ni ta in? Men ni har inte råd med 12500 kr var att starta ett bolag? I mina öron låter det som att ni inte riktigt tror på er egen idé.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
4
1
Hej Matilda, Vad kul att ni ska starta eget! ? Min tips är att starta med den lägsta kapitalkravet enligt bolagsverket ( 25.000 sek ) och dela upp aktierna mellan delägarna enligt er överenskommelse ( 25.000 sek delas upp på två eller fyra delägare). Det kan hända att en av delägarna har inte råd med att betala sin del av aktiekapitalet, men kolla om det går att skaffa ett PRIVATLÅN från familjen vänner eller även från en av de andra delägarna. men det viktigaste att du bevara din rätt i företaget genom att hålla dina aktier/röster i företaget. Resten av den investerade pengar går att låna från investerarna, ni kan också upprätta en 'revers' då har ni en plan för återbetalningen och om de vill ha ränta på de lånade pengar kan ni skriva hur mycket det är på reversen . Detta innebär att ert nya företag lånar vad ni behöver för att sätta i gång er verksamhet, och när företaget har pengar och råd att betala tillbaka lånet (enligt er överenskommelse) kan ni göra det senare eller enligt er plan. Lycka till med den nya äventyr ! ? MVH/ Elena Fredebrink
Redovisningskonsult och Affärsrådgivare- Redovex AB

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.