Konkursen är nära

1
Vad gör man egentligen när en konkurs närmar sig?
Vi har dom senaste månaderna gjort interna omstruktureringar för att frigöra kapital och försöka öka intäkterna. Det har hjälpt oss, men det har inte varit tillräckligt.

Företaget har två anställda utöver mig själv, men jag har inte tagit ut någon lön dom senaste månaderna.

Vi skall upprätta en kontrollbalansräkning imorgon mest som en formalitet, vi vet att företaget inte kommer klara sig. Men ska vi bara försätta det i konkurs?

Företaget har likvider så att det täcker löner och en del leverantörsskulder i dagsläget. Men vi har dessvärre en skatteskuld på över 200.000:- samt förfallna fakturor ifrån leverantörer och finansbolag på ungefär lika stor belopp. Och sen kommer löner, försäkringar, kontorshyra m.m, för att inte tala om momsen som kommer framöver.

Vi har gjort allt vi kan, men just nu är våra månatliga omkostnader betydligt högre än våra intäkter, och vi har frigjort allt kapital och sålt av / sagt upp allt vi kan.

Vi har kassa och kundfodringar som uppgår till cirka halva det beloppet i dagsläget.

Skall vi betala lönerna och dom fakturorna vi kan innan vi sätter bolaget i kk? Och hur skall man isåfall prioritera det hela? (Finansbolag, Skatteverket, Kronofogden, Inkasso, Leverantörsskulder, banklån m.m)

Eller ska vi bara ansöka om kk?
Skulderna kommer ju öka avsevärt innan en kk-förvaltare hinner göra något. Jag är livrädd att skulderna ökar ännu mer, och att Kronofogden eller tingsrätten istället skall gå in och utmäta min enskilda firma istället?

Jag har tidigare varit i kontakt med fordringsägare m.m angående uppskov, men nu var det en vecka sedan senast. Skall jag kontakta samtliga fodringsägare, långivare m.m? Och vad skall jag säga till dom?


Jag ber om ursäkt för en rörig text.. Inte mycket sömn dom senaste dagarna, och jag mår allmänt förjävligt över det kommande samtalet med våra anställda.....
967
85
Hej, Du bör ha några saker i åtanke. 1) Du som styrelseledamot har personligt betalningsansvar för skatter. Staten ska ha sitt. Det betyder att du bör betala detta först. Det kommer du inte undan. 2) Kontrollbalansräkningen är en väldigt viktig "formalitet". Görs den i tid så håller du dig själv från betalningsansvar mot leverantörer. Det låter tyvärr som att ni redan innan visste att egna kapitalet var förbrukat, så om det går till en rättslig prövning kan du bli personligt betalningsansvarig även för detta. Se till att den görs och görs korrekt. Har du revisor ska den skriva under, tex. 3) För anställda finns lönegaranti från staten. Så även om det låter hemskt så betalar man de anställda sist (om det inte krävs för att de ska göra klart något viktigt arbete tex). I övrigt finns väl några saker man bör fundera på. Finns tex chans att vända företaget till vinst? Om inte så är det ju inget att vänta på. Betala skatter och sätt bolaget i KK. Tänk på att betala skatterna först, för en konkursförvaltare kanske gör en annan prioritering och lämnar skatterna till dig helt. Det kan ju finnas en chans att leverantörer skriver ner fordran, men finns ingen chans för er att överleva ändå så är det nog onödigt. Tråkigt att det gått så långt. Hoppas ni kan rädda er från att hamna i värre sits bara.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
1
Otroligt tacksam för svar! 1) Jag har förstått att det är så, men jag har samtidigt varit orolig för att ta företagets sista likvider och betala in skatteskulden till Kronofogden. Om jag gör det så blir det ju många leverantörer m.m som blir utan ersättning. Om jag betalar så mycket jag kan av skatteskulden och sedan ansöker om kk. Är inte det brottsligt (E.g uppenbart att jag gör d et för att undvika att bli ersättningskylig för så lite som möjligt privat) 2) Vi gick igenom bokslutet med en auktoriserad redovisningskonsult-byrå för en månad sedan, och då var inte det egna kapitalet på en så låg nivå så att vi var tvungna att upprätta en kontrollbalans. Men nu misstänker vi att vi nått dit. Eftersom företaget använder en extern redovinsningsbyrå så är det väldigt svårt att veta exakt, så det kan hända att kapitalet var förbrukat för en vecka sedan eller två. 3) Lönegaranti eller ej. Våra anställda har stannat med oss in i det sista trots svåra tider. Jag kommer betala ut lönerna även om jag så blir personligt skyldig för kapitalet i bolaget som används till lönerna. 4) Det hade säkerligen gått att vända bolaget på lång sikt, speciellt om t.e.x leasinggivare skrivern er skulder. Men jag har inte tagit ut någon lön på länge, och nu har även min privata ekonomi tagit mycket stryk, och alternativet att fortsätta jobba i månader eller t.o.m ett år utan inkomst är tyvärr inget som kommer funka. Då förlorar jag mitt hem och allting. Tack ska du ha! [quote="Johan Boström" post=41511]Hej, Du bör ha några saker i åtanke. 1) Du som styrelseledamot har personligt betalningsansvar för skatter. Staten ska ha sitt. Det betyder att du bör betala detta först. Det kommer du inte undan. 2) Kontrollbalansräkningen är en väldigt viktig "formalitet". Görs den i tid så håller du dig själv från betalningsansvar mot leverantörer. Det låter tyvärr som att ni redan innan visste att egna kapitalet var förbrukat, så om det går till en rättslig prövning kan du bli personligt betalningsansvarig även för detta. Se till att den görs och görs korrekt. Har du revisor ska den skriva under, tex. 3) För anställda finns lönegaranti från staten. Så även om det låter hemskt så betalar man de anställda sist (om det inte krävs för att de ska göra klart något viktigt arbete tex). I övrigt finns väl några saker man bör fundera på. Finns tex chans att vända företaget till vinst? Om inte så är det ju inget att vänta på. Betala skatter och sätt bolaget i KK. Tänk på att betala skatterna först, för en konkursförvaltare kanske gör en annan prioritering och lämnar skatterna till dig helt. Det kan ju finnas en chans att leverantörer skriver ner fordran, men finns ingen chans för er att överleva ändå så är det nog onödigt. Tråkigt att det gått så långt. Hoppas ni kan rädda er från att hamna i värre sits bara.[/quote]
967
85
Hej, Hur såg kontrollbalansräkningen ut nu då? Har ni gjort den klart? Och egna kapitalet är förbrukat? Du skrev att ni skulle göra den, men det låter nu som du fortfarande inte vet. Jag vill återigen trycka på vikten av kontrollbalansräkningen. Den är inte främst till för att du ska veta hur det går, utan är ett otroligt viktigt juridiskt skydd för dig som företagsledare. Du får givetvis betala bolagets skulder. Skatteskulder först är nog bäst. Om du hellre vill betala löner så får du givetvis göra det. Bara du är medveten om att om pengarna sedan är slut så kommer skatteskulderna tas från din privata ficka. Även då skatterna på den lön du då betalar ut.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
Patrik Andreasson
Hej! Hur har det gått för er?

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.