Äga AB åt nära anhörig?

2
Hej, har en nära anhörig vars företag inte går så bra. Troligen så kommer hans nuvarande företag gå i konkurs. Han undrar då om jag kan hjälpa till och stå som ägare på ett nytt AB, då han troligtvis kommer få näringsförbud.

Jag själv är anställd med ca 500.000:- i årslön, och är totalt okunnig på allt vad företagande innebär, men vill hjälpa min anhörig om jag har möjligheten.

Jag har en välskött ekonomi utan anmärkningar.

Jag undrar således om jag tar en stor privatekonomisk risk som ägare av hans AB företag? Jag undrar också om jag som ägare får kontrollera alla inköp som görs till företaget?

Affärsidén går ut på att förmedla varor från en tillverkare till en konsument, och det kommer inte behövas någon utrustning eller annat material i detta företaget.

Mvh Jonas
1469
246
Om din bekant befarar att han ska få näringsförbud, så bör du vara lite försiktig. Man får inte näringsförbud för nån enstaka konkurs, eller ens för 4 konkurser, utan det måste ligga nåt mer bakom. Och efter att ha försökt hjälpa ett antal personer i den där sitsen, så kan jag konstatera att många är oförbätterliga. Med det sagt så måste du sen lära dig skillnaden på att äga ett AB, och att sitta i dess styrelse. Att äga ett AB är inte nån större risk än att äga aktier i Volvo. Det är själva tanken med ett AB, att de som satsar pengar och äger aktierna, ska inte ta nån mer risk än att förlora det dom satsat. Att sitta i styrelsen är en helt annan sak, då det är styrelsen som är ansvarig för driften av bolaget, ansiktet utåt, och i vissa fall ansvariga för t.ex skatteskulder. Styrelsen har också full koll på vad som köps in. Det är bara du som firmatecknare som får teckna avtal och köpa in grejer. Och du lär bli tvungen att även ta styrelseposten nämligen, för om han får näringsförbud får han inte sitta i nån styrelse. Så ett stort varningsflagg är befogat, i synnerhet som du säger att du inte är insatt.
Anonym
Riskerar hen att få näringsförbud så håll dig så långt borta som möjligt från att vara inblandad i företag med hen. Behåll bekantskapen på den nivå ni har idag, dvs. vänner/bekanta. Går det åt pipan så lär ni aldrig bli vänner igen. Är det värt det?
2
[quote="Ingvar Wogenius" post=57341]Om din bekant befarar att han ska få näringsförbud, så bör du vara lite försiktig. Man får inte näringsförbud för nån enstaka konkurs, eller ens för 4 konkurser, utan det måste ligga nåt mer bakom. Och efter att ha försökt hjälpa ett antal personer i den där sitsen, så kan jag konstatera att många är oförbätterliga. Med det sagt så måste du sen lära dig skillnaden på att äga ett AB, och att sitta i dess styrelse. Att äga ett AB är inte nån större risk än att äga aktier i Volvo. Det är själva tanken med ett AB, att de som satsar pengar och äger aktierna, ska inte ta nån mer risk än att förlora det dom satsat. Att sitta i styrelsen är en helt annan sak, då det är styrelsen som är ansvarig för driften av bolaget, ansiktet utåt, och i vissa fall ansvariga för t.ex skatteskulder. Styrelsen har också full koll på vad som köps in. Det är bara du som firmatecknare som får teckna avtal och köpa in grejer. Och du lär bli tvungen att även ta styrelseposten nämligen, för om han får näringsförbud får han inte sitta i nån styrelse. Så ett stort varningsflagg är befogat, i synnerhet som du säger att du inte är insatt.[/quote] Tack för svar! Jag har pratat med min anhörig idag, och jag drog nog förhastade slutsatser ang näringsförbudet, jag trodde att det blev så automatiskt vid konkurs, men så verkar ju inte vara fallet. Iaf. så räknar han med skuldsanering och 5 år existensminimum. Han frågar mig om jag kan tänka mig att äga ett AB där han sitter i styrelsen, och gör några affärer utan att plocka ut lön. Pengarna som då finns i företaget kan man ta ut efter 5 år antar jag. Äventyrar jag min privata ekonomi genom att stå som ägare på hans AB? Jag vill gärna hjälpa, men är osäker då jag som sagt aldrig haft något eget företag, och har dålig koll på sånt.
1469
246
Nu är det ju inte säkert att han får skuldsanering så där utan vidare, men fem år på existensminimum kan han säkert räkna med. Om det är skatteskulder så skrivs dom mer eller mindre av automatiskt efter 5 år. Men det finns en del andra problem för den som vill starta upp på nytt efter en konkurs, och det är ju då främst skatteverket som kollar hur man skött det tidigare bolaget avseende skatter, och visar det sig vara negativt, så får det nya bolaget ingen F-skatt. Samma sak med bankerna. Om den som sitter i styrelsen har anmärkningar och konkurs bakom sig, så får bolaget inte öppna nåt bankkonto. Så det betyder att du kan åka på att sitta i styrelsen i vilket fall, för att bolaget ska kunna fungera. Det räcker alltså inte att du står som riskfri ägare. Om du då väljer att vilja hjälpa genom att även ta på dig styrelseposten, så rekommenderar jag dig att anlita en redovisningsbyrå som håller ordning på alla papper, och framförallt håller koll på bolagets skattekonto. Och som då kan varna dig så du kan hoppa av bolaget i ett tidigt skede om det börjar barka iväg. Vi har flera såna uppdrag, och en rätt lång erfarenhet just när det gäller såna här lägen, så hör gärna av dig om du vill ha hjälp.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.