Vem skriver avtal för företagsköp, vilka ska sitta i styrelsen

54
5
Min fru ska köpa familjeföretaget där hon arbetar och delar 50/50 då vi inte får mer nu.

Säljaren anlitade en jurist förut och misslyckades, vi skrev ett samarbetsavtal själva istället. Nu har säljaren anlitat revisorn istället, för ett avtal, som haft fräckheten att debitera oss för frågor och kallar det konsultationer. Jag misstänker att jurist bör vara lämpligare, men är van att skriva avtal som håller, så jag tänkt prova ett själv de får granska hur de vill.

Säljaren vill vara ordförande och frun få en styrelsepost så säljaren kan bestämma. Men dom är inte så affärsmässiga så de vill att jag ska se på allt som kan gå fel innan beslut, för att undvika tjafs efteråt för att ändra.

Kan man föreskriva bordläggning i 2 veckor för vissa frågor, eller att styrelsen ska utökas med 2 från oss då, eller något annat?
19
2
Hej, Jag förmodar att bolaget är ett aktiebolag. Avtalet du avser är ett aktieägaravtal. Det är ett komplext avtal som är avsett att vara ett heltäckande regleringssystem för bolagets ägande och styrning, men som även kan reglera exempelvis framtida ägarförändringar, värderingsfrågor, ägarnas arbetsinsatser samt vad som händer vid en delägares konkurs, sjukdom eller dödsfall. Till svar på din fråga går det även att reglera hur styrelsens sammansättning ska se ut eller vad som ska gälla för vissa typer av beslut, exempelvis om de ska kräva exempelvis 2/3 av rösterna eller enighet. Eftersom avtalet är tänkt att gälla över en längre tid och det är svårt att överblicka alla tänkbara situationer som kan tänkas uppkomma, är det inte ett avtal som jag skulle rekommendera att ni skriver själva. Det finns revisorer som kan hjälpa till med att upprätta aktieägaravtal, men om ni inte har någon etablerad kontakt som ni har förtroende för skulle jag i första hand rekommendera att ni tar kontakt med en jurist. Om ni har några frågor om hur ett avtal för er situation skulle kunna utformas, är ni välkomna att kontakta mig [url=http://umbrajuridiska.se/jurister.html]här[/url] för en vidare diskussion. Med vänliga hälsningar, Johan Almer Umbra Juridiska
www.umbrajuridiska.se
1406
187
Det första du behöver göra är ju att gå in på bolagsverket.se och köpa ut en bolagsordning för företaget. Där framgår dels hur styrelsen ska vara sammansatt och dels ser du hur förbehållen ser när det gäller aktieägandet. Ett hembudsförbehåll är ju vanligt, och reglerar vem som ska få köpa aktierna i olika situationer, så det är viktigt att du läser igenom. Förbehållen kan ibland ha rätt luriga formuleringar för att skydda ägandet, så se upp där. Bolagsordningen ska ni sen komma överens om hur den ska se ut, med tanke på styrelsesammansättning, förbehåll osv. Därefter håller ni en extra bolagsstämma där alla aktieägare ska finnas med, och om den sker innan övertagandet så är det alltså de gamla ägarna, och om din fru har köpt aktierna redan, så ska hon stå med i aktieägarförteckningen. På bolagsstämman ( mallar finns på bolagsverket) så beslutas då om att anta den nya bolagsordningen, och de nya styrelseledamöterna väljs in. Sen ska ju då alltihop skickas in till bolagsverket, tillsammans med en ändringsanmälan, och i den så tycker ju jag att det är viktigt att du ser upp med vem som får teckna firman. Dvs företräda den. Ska din fru gå in som 50/50 så ska hon absolut också ha rätt att teckna firman. Och detta för att ha full insyn i allt som sker. För det är ju så att det låter sympatiskt att hon får en styrelsepost.. nackdelen är att hon kan bli personligt ansvarig om det går åt pipan.. Och då är ju det minsta man kan begära i gengäld, att man får teckna firman så man kan kolla skatteverket och allt sånt. Så det är ju lite pyssel, men inga märkvärdigheter egentligen. Väldigt mycket regleras som sagt i bolagsordningen. Och finns det inga förbehålla där, så kan man antingen lägga till dom, eller så får man teckna separata avtal privat. Jag föredrar nog förbehåll i bolagsordningen. Då är det fastlagt, och man kan inte göra hur man vill beroende på humör. Googla *förbehåll i bolagsordning* så ser du alternativen.
54
5
Tack jag arbetar vidare på detta

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.