Kombinera anställning och aktiebolag.. kan jag få sparken ?....

2
Hej. Jag arbetar 100% på ett företag, och tänker snart bli delägare i ett annat nystartat aktiebolag som jag och några kompisar startat. Verksamheten i aktiebolaget sker på kvällar och helger än så länge.

Verksamheten i det nya företaget i förhållande till det jag arbetar 100% på som anställd, är närliggande, men ligger definitivt inte i någon konkurrens situation.

Problemet är bara att företaget jag är anställd på i sin tur ägs av en stor koncern. Jag kan ju inte veta om nått annat dotterbolag till koncernen ligger i konkurrens med min verksamhet, nu eller i framtiden. Om så är fallet.. kan koncernchefer ringa min chef och säga att jag inte är "önskvärd", och mitt kontrakt förlängs därför inte, eller jag får sparken. Jag går på 1 årskontrakt.

Vad finns det för lagar kring detta ? Vad kan en koncernchef göra lagligt för att bli av med mig ? Mitt kontrakt gäller väl enbart där jag är anställd ? Att jag inte får konkurrera med dem ?

Eller ?
86
4
Om jag vore dig skulle jag kontakta min fackförening och be om hjälp.
2
det har jag gjort.. och det ända dom säger är att det inte är olagligt att jobba mer än 100%, och att jag skall prata med min arbetsgivare om att jag har eget. Detta har jag gjort, men jag måste ha ordentligare garantier på lagskydd för vad koncernen kan ta sig till över huvudet på min chef. Jag går ju på 1 årskontrakt. Så frågan är.. behöver dom berätta en anledning överhuvudtaget för att inte förlänga mitt kontrakt ? Jag är lärare, med ett e-learning (datorsystem) företag bredvid. Jag är ingen vikarie, men eftersom jag inte är behörig kan dom ju bara ringa min chef och säga... "killen är inte önskvärd".. eller ?
86
4
De måste ju ha facket med sig ändå, så du borde inte behöva vara orolig för det. Någon garanti har du nog knappast, tyvärr.
2360
31
Tala med din chef och är det så att de har förtroende för dig så kan de även anlita ditt nya företag om så behövs. Min hustru är auktoriserad svensk-lettisk tolk och hon arbetar med de flesta tolkbyråer och andra i Sverige men även utomlands. Alla är måna om att i första hand få henne. Samma bör gälla för dig och ditt nya företag. Lars
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
49
Hej, Du skall inte bara vara orolig för att få sparken du kan få ju få skadeståndsanspråk på dig också. Detta kan eventuellt vara trolöshet mot huvudman, kan din arbetsgivare på något sätt visa att dem lidigt ekonomisk skada blir det ju knepigt. Om du nu är lärare så känns ju det ganska långsökt iof, men klart att dem kan sparka dig om dem vet om att du bedriver samma eller likartat verksamhet. Hälsningar Martin
2360
31
Om du pratar med din chef vilket jag tycker du ska göra så skriv ner vad ni kommit överrens om och underteckna båda två. Lars
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.