Frågor kring Kompanjonavtal till AB

23
Hej,
Undrar om ni kan ge mig och min kollega lite rådgivning. För två år sedan startade jag ett företag kring en egenutvecklad produkt. Första året drev jag företaget själv och registrerade bland annat ett varumärke kring produkten.
Under år 2, lämnade jag för tillfället över ansvaret för produkten till en vän, genom franchising av varumärket. Han har nu sålt min produkt under ett år i ett eget företag.

Vår gemensamma målsättning är att båda ska vara involverade i varumärket i framtiden i ett gemensamt bolag. Frågan är hur detta ska gå till?

- Min vän har investerat mycket pengar i varumärket som jag äger. Samtidigt är det min affärsidé och jag som byggde upp marknadsgrunden första året. Hur kompenserar vi varandra för detta på smidigast vis?
- Har ni tips/erfarenhet på hur man lägger upp framtida ersättningar/löner rättvist?

Vi har en hel del funderingar och känner oss lite vilse för tillfället. Tack för era svar!
822
29
Hej! Det är ingen lätt fråga att svara på. Jag vet dock att vi har haft liknande frågeställningar [url=http://www.foretagande.se/hur-ni-skapar-ett-lyckat-kompanjonskap-och-samarbete/]om kompanjonskap och avtal tidigare och vi tog därför fram en artikel om ämnet[/url]. Ni får förhoppningsvis en del svar där. Har ni kommit någon vart?
23
Hej, Vi var och pratade med Nyföretagarcentrum om detta. Dessa "experter" kunde dock inte ett skvatt mer än oss själva och hänvisade oss istället till att söka på nätet eller prata med en advokat. Tack för länken. Blir inte klok på hur vi ska lösa detta smidigt.
822
29
Är ni oense om hur ni ska värdera det ni gjort hittills eller vet inte vart ni ska börja? Problemet är ju att det inte är lätt att sätta ett värde på sådana saker. Vad är en affärsidé värd? Inget enligt mig om den inte backas upp av utförande och klar plan för hur saker ska göras på ett effektivt och smart sätt, dvs en affärsplan i någon form. Investerade pengar är väl enkelt och arbetad tid skulle väl med gå att räkna ut. Sen ska det vägas mot vad bolaget skulle kunna vara värt idag och potentialen för bolaget om ni kommer överens och fortsätter att utveckla det. Jag har själv varit i liknande situation och det viktiga är klart att ni kommer vidare. Jag brukar tänka att det är bättre att äga 10% av ett stort bolag än 90% av ett litet. Om ni sätter er ner och skriver ner allt och försöker väga det mot varandra? Men en sak är inte riktigt med på. Bolaget är ditt och din vän jobbade vidare på det genom ett franchisekoncept och samtidigt har han investerat pengar i bolaget? Om ni värderar bolaget och de pengar han investerat ger honom samma % i bolaget, skulle det funka? För tiden han arbetade tjänade han väl pengar med så för arbetad tid har han redan fått ersättning? Skulle det inte funka så är en oberoende tredje part, t ex en advokat eller någon annan ni litar på inte fel att ha med. Angående framtiden så tror jag artikeln kan hjälpa er en hel del.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.