Bryta ut del av företag, tvist om e-tjänst

2
Hej!

Jag och några kompisar har ett företag tillsammans. I detta företag har jag utvecklat en e-tjänst. E-tjänsten har visserligen nyttjat företagets namn men i övrigt kan man säga att jag stått för hela tjänstens utveckling och innehåll.

Nu vill jag bryta ut denna verksamhet då jag känner att företaget hindrar mig från att utveckla tjänsten vidare (de vill inte investera i tjänsten).

Hur löser vi konflikten/tvisten som uppstår? De säger att de vill ha royalty på allt denna tjänst kan inbringa för all framtid. En royalty på 15-20%, är det rimligt för ingen inblanding alls? Idag är det småsummor, men jag bara tänker på om jag verkligen satsar och får detta att växa, då blir den där procenten ganska mycket.
Vad är brukligt att sätta royaltyn till när man endast baserar "upphovsrätten" på att man var med i företaget då den skapades och att den då automatiskt ägs av företaget.

Inga avtal eller papper är skrivna för varken produkten eller mellan oss som kompanjoner.

Tack,
Hobbyjurist
2
Kräver kanske ett litet förtydligande. Notera att royaltyn bara är för en specifik tjänst, resterande affär inom det nya företaget gör de inget anspråk på. Dock är detta vår huvudaffär i dagsläget.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.