Får man ha 1 st kund som man jobbar 100% för?

1
Jag skulle vilja starta eget som konsult, och jobba 100 % för ett specifikt företag som jag för diskussioner med. Är det lagligt? Eller råkar företaget illa ut om de har en person som jobbar 100 % men som inte är anställd?? Tacksam för feedback!
4
Det ska inte vara några som helst problem. Jag jobbar själv som konsult och har väldigt ofta heltidsuppdrag hos enskilda kunder. Jag är ingen jurist, så det kanske finns undantag på vissa arbetsplatser. Inget jag någonsin stött på dock.
589
1
Kan bli problem om Skatteverket kommer och gör kontroll. Det här verkar ju snarare vara ett anställningsförhållande än något annat och då ska man egentligen vara anställd.
10
Det rör två olika områden som måste behandlas separat: Skattemässigt: Om det verkligen är ett konsult uppdrag så brukar skatteverket inte ha några problem med det. Vet själv några som fått F-skattsedel trots att de bara har en kund. Det ska dock verkligen röra sig om ett konsultförhållande och inte bara att man lagt det så för att minska skatten. Arbetsrättsligt: Definitionen av vem som är arbetstagare (den som ej är arbetstagare är alltså uppdragstagare/konsult istället)slogs fast av HD i NJA 1949 s. 768 men självklart har begreppet varierat i tiden. Det går inte att definitivt säga om någon är arbetstagare eller uppdragstagare när det kommer till gråzonsfallen men saker som tyder på att man är anställd är: * Den arbetspresterande har att utföra det arbete som huvudmannen efter hand anvisar (alltså om arbetet kan komma att omfatta arbete som ej omfattades från början) * Arbetet sker under huvudmannens ledning och kontroll * Om arbetet sker i huvudmannens lokaler, med dennes utrustning eller att den arbetspresterande fyller en permanent funktion i en bemanningsplan * Att den arbetspresterande parten förutsätts utföra och även faktiskt utför arbetet personligen (utan biträde av medhjälpare som han engagerar) * Att han är garanterad åtminstone viss lön samt att han helt eller väsentligen erhåller sin sysselsättning hos huvudmannen Hursomhelst, så länge du inte förskingrar skatt är det ingen fara för din del (du har snarare ett extra skydd genom att du ev. kan säga att du är arbetstagare). Vet ej om företaget kanske kan få problem med facket.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.