utträde och försäljning

1
Hej!

Hoppas det finns nån kunnig rackare därute som kan mer än jag i detta ämne.

Jag äger 1/4 i ett aktiebolag, resterande ägs av ett annat aktiebolag och genom det av mina blivande fd kompanjoner.

Jag skall nu pyssla med ngt annat och har inte tid att lägga på vårt gemensamma bolag, därför har jag meddelat att jag skall träda ur styrelsen samt att mina aktier skall försäljas.
1. Vi har en hembudklausul, hur funkar den? Om jag har en köpare på mina aktier på tex 1 miljon, men de övriga delägarna bara vill betala 100 000kr, måste jag ändå sälja till det lägre priset?

2.Under verksamhetstiden har de övriga ägarna stoppat in pengar från moderbolaget för att täcka upp kostnader som vår verksamhet inte kunnat betala. De har gjort detta genom en överföring, inget finns noterat som aktieägartillskott eller dyl. i bokföringen, och jag har aldrig blivit tillfrågad om det är ok.
Kan de kräva att jag står för min procentuella del av dessa pengar?

3. Om de övriga delägarna förhalar mitt utträde genom att göra sig okontaktbara, hur gör jag då för att driva på ärendet?

Kanske knepiga frågor att svara på, men jag hoppas nån förstår ungefär!

//CS
1165
15
1: Normalt sett så kan du inte tvingas sälja billigare till de med hembudsrätt. Men ibland finns det avtal som reglerar också vad aktier skall överlåtas för.[br][br]2: Har pengar gått in i verksamheten utan att bokföras? Det låter besynnerligt... Generellt sett kan man inte tvingas gå in med pengar om man inte avtalat om det.[br][br]3: Om du får sådana problem är det bästa att kontakta en advokat som kan genomlysa hela ärendet och utifrån det ge dig en adekvat rådgivning.
51
Det finns så många om och men: Tala med advokat, affärsjurist.
10
1. Nej, du säljer dina aktier till vem du vill för vilket pris du vill och sen får köparen av dina aktier erbjuda de övriga aktieägarna att köpa aktierna för samma pris. Detta förutsätter att det ej finns några aktieägaravtal. 2. Nej det kan de inte. 3. Du säljer dina aktier. Köparen ska meddela bolagets styrelse att han/hon förvärvat dina aktier och om de är intresserade att köpa aktierna får DE höra av sig. Om de ej hör av sig blir köparen ny aktieägare.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.