Affärer mellan 2 egna bolag - Lagligt?

6
Hej

Jag har en simpel men ack så viktig fråga.

Skulle denna lösning vara laglig:

Jag har ett svenskt AB som köper in varor från Kina. Min plan är att starta ett Hong Kong bolag som fakturerar mitt svenska AB för tjänster i kina såsom att hitta produkter, hjälpa till med översättning osv osv.

Är detta lagligt? Att som ägare i 2 bolag göra affärer med varandra?

Känns som en JA eller NEJ fråga detta.

Mvh

Richard
109
Det sker miljardtals sådana transaktioner varje dag i koncerner med döttrar i olika länder.[br][br]Grundprincipen är att varor och tjänster som internhandlas mellan bolag med sådan ägarkoppling ska prissättas marknadsmässigt så att det inte bara handlar om att flytta vinster. Men det går såklart att flexa en hel del.[br][br]Googla "transfer pricing" så hittar du säkert massa info.
http://www.plexiglasskivor.se
http://www.plast-tak.se
6
Tack för snabbt svar![br][br]Så i princip så kan vi göra såhär.[br][br]Nisse gör ett uppdrag för en tjänst han genomför i sitt Hong Kong bolag. Denna tjänst fakturerar han sitt AB enligt marknadsmässigt pris. Båda referenserna på fakturan kommer  att ha Nisse som både inköpare och säljare.[br][br]Skulle detta vara lagligt? Och ser det inte konstigt ut med samma referensnamn?[br][br]Richard
1165
15
Nej, så kan du inte göra helt utan vidare. Om ditt HongKong-bolag är dotterbolag till ditt svenska AB är det mycket lättare, då finns det internationella regler hur transferpriserna får baseras. Men äger du HongKong-bolaget vid sidan om så får du bekymmer om Skatteverket gör revision.
6
Tack för svaren![br][br]Kan jag fortfarande plocka lön från båda bolagen om HK bolaget är dotterbolag? T.ex traktamente från Svenska AB och lön från HK bolaget? Eller ser detta ut som att jag har 2 anställningar i samma bolag?[br]
1165
15
Det där får du nog reda ut med en advokat, spontant sett så låter det märkligt att traktamente betalas av ett bolag, och lön av ett annat.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.