Lämna HB - vad är kutym?

2
Jag ska lämna ett HB som jag varit delägare i sedan uppstarten för snart 4 år sedan för att starta enskild firma.

I HB:t har jag ensamt arbetat med en viss typ av tjänster vi sålt, medan de andra tre delägarna jobbat med andra typer av tjänster. Ibland har kunderna varit desamma, ibland har vi jobbat med olika kunder. Kunderna har kommit in från olika håll, vi har alla dragit vårt strå till stacken.

De andra delägarna ska fortsätta driva HB:t och troligtvis ersätta mig så de kan fortsätta erbjuda de tjänster jag tidigare utfört, vilket i så fall kommer göra oss till konkurrenter. Vi har inte skrivit ett avtal mellan oss om hur vi ska agera om någon väljer att lämna HB:t så därför ha jag ett par frågor:

1. Vad är kutym gällande kunderna när en delägare avgår? Är det ok för mig att erbjuda de kunder jag jobbat med och har en god relation med att följa med mig till mitt nya företag, även om det är kunder som de andra delägarna dragit in till HB:t? De tjänster jag erbjuder är starkt kopplade till mig som person och jag vet att de flesta av de kunder jag jobbat med genom åren tycker att jag utför ett väldigt bra jobb.

2. Kan jag föreslå att 1/4 av kunderna är "mina" eftersom jag har rätt till 1/4 av HB:t?

Tacksam för råd!
1165
En kund äger man inte, dem förtjänar man genom att vinna deras förtroende. Din andel av kundstocken kan vara allt mellan 0% och 100%, någon kutym finns inte, utan det är kunderna själva som väljer var de vill lägga ut sina jobb.[br][br]
2
Tack Swetrot. Det känns faktiskt självklart, men med liten erfarenhet kan man behöva höra det självklara ibland för att känna sig säker.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.