Vad kan man göra - polisanmäla?

219
1
Jag anlitade en programmerare att göra ett jobb för ett antal år sedan. Han la upp mitt projekt på sin server. Tyvärr blev priset alldeles för högt så jag beslutade att jag ville flytta min websida till en annat företags server.

Jag bad att få veta vilka krav på vilken server som skulle kunna köra websidan.
Först fick jag inte veta mer än att det behövdes så att SQL och ASP fungerade.
Mer fick jag inte veta.

Jag bokade ett webhotell men det fungerade inte. Jag återkom till programeraren och då visade sig att det var fel SQL mitt webbhotell hade.

Sedan skulle webhotellet även ha förinstallerade komponenter och det fick jag ur programmeraren efter yttligare 3 veckor.

Jag har fått alla filer påstår de men ingen dokumentation om vad som är vad eller hur något hänger ihop. Borde man inte få med det? Jag tycker det är som att få en bil som man ska montera ihop själv utan bruksanvisning.

Programeraren har skickat källkoden men den verkar vara "Compiled". De dll filer som behövs installeras hos det nya webhotellet går inte att läsa.

Borde man inte ha fått allt på engång. Jag har ju dock betalat många 10-tusentals kronor för detta. Och vid beställningen hade de klart för sig att detta skulle kunna köras på vilken server jag ville.

Jag kan ju inte gå till konsumetverket då jag köpt detta som ett företag. Var kan ett företag klaga? Eller måste man polisanmäla att de medvetet försvårar flytten.

Finns det någon som har förslag vad jag kan göra?
305
Låter ju inte så kul det där...[br][br]Om jag skulle varit du så skulle jag nog faktiskt anlita det gamla företaget och be dem fixa så att hemsidan fungerar på den nya servern... ...ofta är det lite speciallösningar och då vet de vad som ska göras.[br]Kan vara värt några kr...[br][br]Om du verkligen inte vill ha med dem att göra så kanske du kan anlita någon glad och billig student på aspsidan.se.
1165
Och, polisanmälningar leder ingenstans när företag tvistar. Polisen är i allmänhet inte kapabel att avgöra om brott ens har begåtts. Istället för man stämma vederbörande, efter att man försökt komma överens. (Domstolarna prioriterar sådant här mycket lågt, och brukar göra sitt yttersta för att man skall förlikas istället).[br][br]Claes råd är helt klart ett bra råd, för det kan lösa dina problem rätt så omgående, och förmodligen blir det billigare än att börja med rättsliga åtgärder.
223
Ofta, och om båda parter har ungefär samma syn på saken, räcker det med ett litet brev från en jurist för att få sånt här ur världen.[br][br]Däremot har jag svårt att tro att ni har ungefär samma syn på saken, för i så fall beter de sig ohemult underligt.
219
1
Om jag skulle anlita dom igen får jag ingen kontroll på min hemsida. Jag avslutade arbetet hos dom för jag fick inte uppdatera hemsidan själv utan måste anlita dom för att göra det.[br]Vem som helst kan väl skicka över filer med ftp, eller hur?[br]När jag ville lägga kod för google analytic måste de göra det...så fick jag betala 600 kr + moms för det. (När jag gör sådant själv på alla mina egna hemsidor) Nya bilder kostade 800 kr + moms och så höll det på....[br][br]De är dyra tycker jag och ska jag sen betala 800 kr/timme för att de ska lägga in lite ny text, bilder m.m blir jag ruinerad. Jag har fått lagt ut massor så hela projectet gick back.[br][br]Jag blir så arg när man blir uppbunden på det här viset.  Grrrrr[br]
185
Om det någonstans i kontraktet står att de har upphovsrätten på hemsidan har de rätt att inte låta dig uppdatera hemsidan själv. Jag har hört andra (till och med jurister) göra det misstaget. När jag läste immaterialrätt tog min lärare upp just hemsidor och uppdatering av dessa som exempel. Men det låter oförskämt dyrt, tycker jag. Gör som Claes säger och anlita en duktig student som kan området och ger dig rätsida på det hela![br][br]Lycka till och berätta gärna hur det går.
Jessica Jäger Sångerska och kulturproducent http://www.jessicajager.se
219
1
I kontraktet står det att från och med den dagen jag har betalat summan vi har kommit överens om har jag hela upphovsrätten med källkod m.m. Och hela summan är betald.[br][br]Tack för era synpunkter i alla fall. Någon polisanmälan vill jag inte göra men man vill ju få dom att göra något. Svara inte på mail t.ex.
44
3
[quote author=sod link=topic=5471.msg26362#msg26362 date=1244617701][br]I kontraktet står det att från och med den dagen jag har betalat summan vi har kommit överens om har jag hela upphovsrätten med källkod m.m. Och hela summan är betald.[br][/quote][br][br]I så fall är det väl bara att köra hårt och begära att få all [b]källkod[/b] se kan det ju vara så att den är dåligt dokumenterad men det är ju en annan sak. Är det så att de vägrar lämna ut koden så begår de ju ett kontraktsbrott så då får du överväga att driva det vidare men det kan bli en lång och utdragen process.
2360
31
Använd det matr. du har får du koden är det ett plus. Annars med den erfarenhet du fått försök själv. Det kommer hela tiden nya verktyg som gör det billigt att göra saker själv. Lärdom är dyrt, men stärker en som person, jag vet. Många av mina råd kommer från dyrköpt erfarenhet som antingen gör en dyster eller stridslysten.  Jag tycker det senare är bättre. Manipulerande förekommer hela tiden och ibland rent pinsamt. Senast idag var det en person som försökte ett knep på mig, men blev väldigt tyst när jag svarade. Kunskap är makt, sedan gäller det att använda den rätt så blir livet ljust. [br]Livet blir även ljust efter man läst boken jag ger ut inom kort, för värre kan det inte bli.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
130
1
En polisanmälan kommer inte att hjälpa, för vad ska du polisanmäla? Polisens uppgift är att utreda om det förekommit något brott. Det enda brott som kan bli aktuellt här är bedrägeri men det är ytterst tveksamt om alla rekvisit, dvs förutsättningar, finns för brottet. Dålig företagsetik är inte alltid brottslig, tyvärr.[br][br]Det här handlar om en s.k. civilrättslig tvist och då får man själv sköta stämning och så vidare. Vinner man så kostar det inget, men risken är ju att motparten vinner och då får man själv stå för kostnaderna för båda parter.[br][br]Att anlita företaget för att fixa till deras eget misstag låter som en lite magstark idé. Det är ju som att köpa en trasig bil av en bilfirma och sedan betala bilfirman för att laga bilen.[br][br]Jag tycker du ska bryta allt samarbete med företaget (nämn gärna vilket företag det handlar om...) och sedan försöka reparera skadan så gott det går. Att hyra en student för att reparera skadan kan vara ett alternativ men frågan är vad som händer den dag du vill uppdatera sidan. Klarar du det då?[br][br]Ett annat alternativ kan ju vara att bita i det sura äpplet, inse att man blivit lurad och sedan köpa en ny hemsida där man är noga med att man kan uppdatera den själv.[br][br]Jag skulle personligen aldrig få för mig att leverera en hemsida där kunden måste betala för uppdateringar, det är ju som att sälja en bil och sedan tvinga kunden att alltid tanka hos en själv...[br][br]Lycka till, och hoppas det löser sig för dig![br][br]André Jonsson[br]Variera Webbdesign[br][url=http://www.variera.se]www.variera.se[/url]
-------------
REKO heter egentligen André och driver REKO Webdesign

- Prisvärda hemsidor för företag och privatpersoner
- Personligt bemötande genom hela projektet
- Alltid fast pris
- Inga månadskostnader eller abonnemang

http://www.rekowebdesign.se
1616
3
Som Jessica skriver äger webbdesignern upphovsrätten för sin design fram till dess att den överlåtes. Med den rätt inbegripen äger endast designern rätt att ändra i webbdesignen. Detta för att undvika intrång i dennes ideella rätt som kan missgynna desigern.[br][br]Utifrån din beskrivning ställer jag mig dock frågande till vad du beställt och hur du beställer, du berör både priser om 600 och 800 kr för olika uppdateringar av text och bild.[br][br]Ska du ha en riktig dokumentation av webbsidan dvs en grönkodad design ska det framgå i din ursprungsbeskrivning. En grönkodad webbsida ökar oftast priset markant.[br][br]Både 600 kr och även 800 kr tycker jag låter rimligt om man nu utgår från att detta är beräknat på timmar. Inte ovanligt kan visa webbdesigners lätt begära mellan både 6 och 800 kr tim i ersättning ibland mer. Om du kommer med en bild då och då eller en text då och då som du vill ändra även om det bara skulle vara ett femminutersuppdrag måste designern för sin överlevnad ta ut en timmes ersättning.  Således är alltid den bästa lösningen att köra allt på en och samma gång eller i alla fall så många ändringar som möjligt på en och samma gång.[br][br]Det andra jag reagerar på är att systemet verkar lite ålderdomligt. Idag kör allt fler företag och även privatpersoner med CMS (Innehållshanteringssystem) för att själva kunna gå in och göra enklare uppdateringar av text och bild som ska upp på sidan inom ramen för den grafiska utformningen och koden. På din beskrivning låter det som att du inte har detta eller är ändringarna enbart den grafiska utformningen av sidan?[br][br]En fördel du har är att programkod asp och php inte är skyddad kod i sig så generell kod kan dock inte skyddas men designen kan.[br][br]Du kommer ingen vart i en polisanmälan eftersom designern på din beskrivning inte utgör ett brott, troligen är beloppet även för lågt att processa om. Man får räkna med att bara koppla på jurist fram till innan stämning med brevväxling med motpart kan kosta ca 30kkr, en stämningsansökan kan komma att kosta ca 20kkr och en generell rättsprocess ca 200-400kkr. Troligen leder det ändå till förlikning i slutändan när någon part ger upp vilket kanske inte gynnar dig i tidsförlusten.[br][br]Om han har överlåtit rätten till dig kolla vad som innefattas av denna rätt gentemot designern dvs vilken rätt har du att  nyttja och ändra i materialet. Begär att ni ska gå igenom materialet tillsammans för att kontrollera så att du fått samtliga filer.[br][br]Koppla därefter in en ny designer och var nogrann att gå igenom villkoren och var tydlig i din beställning.    [br][br]Finner tyvärr inte bättre råd utifrån vad som skrivits i ärendet.[br][br]Med vänliga hälsningar[br][br]Magnus Olsson[br][b]Uddatorp AB[/b][br] [br][br][br]
Må väl!

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.