Polisanmälan?

114
Vi skrev ett inlägg på vår företagsblogg i början av förra året om ett företag som vi ansåg hade tveksamma metoder. Sedan fyllde massor av deras arga konsumenter på med kommentarer.

Nu fick vi ett brev att företag i fråga polisanmäler oss och vidtar juridiska åtgärder etc etc. Jag tog nu bort inlägget för att jag såg ingen vinst i att bråka om det, men hur stor risk är det att blir något mer av det tro?
1165
Företag omfattas ju inte av PUL, så jag vet inte vad det är de skall polisanmäla?[br][br]Tycker snarare att det förstärker deras image som usla företagare med tveksamma metoder.
2360
31
Visa oss brevet så får vi se om det blir någon ytterligare reaktion om återdragande av polisanmälan. Det kan kanske vara skäl annars med en motanmälan beroende vad som står i brevet. Jag hade en gång ett sådant fall och i mitt fal hade man att välja på att dra tillbaka  eller få fängelse eller mycket kraftiga böter så låt dig inte skrämmas. Det kanske tom finns någon här som är direkt kunnig jurist som kort kan bistå dig.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
114
Får man lägg ut brev då? Kanske blir polisanmäld för det också ;)
2360
31
Jag antar att det inte är hemligstämplat, enda kruxet kan vara om företagande inte vågar lägga ut det mer fråga,  eller jag frågar nu, Går det? rtfm rtfm Grrrrr.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
102
Personligen tycker jag inte att du ska lägga ut brevet.[br]Fundera på vad du har att vinna på det.[br][br]Man kan i princip alltid polisanmälla allting, men frågan är om det blir någonting av det.[br][br]Om du ursäktar mej tycker jag det var lite korkat att du la upp en kommentar om ett annat företag på din egen blogg (om jag fattat det rätt), om det dessutom var en konkurrent tycker jag det är illa.[br]Vet inte vad du har för verksamhet vilket du får ta hänsyn till när du läser min åsikt.[br][br]Att hålla på att anmäla och motanmäla gynnar inte någon om det inte verkligen behövs.[br]Det kommer att kosta både tid och kraft att reda ut, så igen: Fundera på vad du kommer att vinna på att driva detta vidare.[br]Kanske företaget är nöjda nu när du tagit bort inlägget om dem?[br]Som du skriver är det sannolikt ingen vinst att bråka om detta.[br]Risken finns alltid att det blir pajkastning och båda parter förlorar.[br][br]Arenander: Vem kan ställa villkoret "Dra tillbaka eller gå i fängelse"?[br][br]Lycka till, och som sagt låt dig inte skrämmas.[br][br]//Peo
Antikvariat: www.pslinden.com - alltid med bild & resumé - Pins o sånt: www.psbutiken.com
2360
31
Pslinden, många kloka ord och naturligtvis är det bäst om man kan göra upp även om det varit fel. Risken är bara att om man inte sjläv har hand om det hela utan en advokat så kan det gå åt olkia håll. I mitt fall var det fråga om förtal och grovt sådan om man nu kan säga så. Att jg inte gick vidare berodde på att även om jag vann förmodligen skulle förlora 1/2 million som jag kunde kräva med rätta men aldrig skulle få, och i mitt fall var det så att jag anlitade en advokat. Men detta är historia nu. Pengar och girighet förstör mycket av god företagsamhet.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
114
Jag skrev i inlägget egentligen bara att vi fått ett säljsamtal som var otrevligt sedan fyllde besökare på med kommentarer. Det hela skrevs för över ett år sedan. Jag tar förstås bort länken, vi vinner ju inget alls på att ha den kvar. Får väl hoppas det räcker, oavsett om vi skulle få rätt har jag inte energi och ork att lägga ner på det.
114
De påstod även att vi är ansvariga att ta bort den från Googles cache, måste väl ändå vara lite ute och cykla? Hur kan vi vara ansvariga för vad Google indexerar internet?
102
Nu börjar det bli klurigt...[br][br]Jag funderar på om det kan vara en idé att lägga ut det du skrivit om företaget här?[br]Om du gör det ska du naturligtvis avidentifiera företaget så att ingen kan förstå vem det handlar om.[br]Lägger du ut det kan man i alla fall se om du ev. gjort dej skyldig till något (förtal, kränkning eller vad det nu kan vara).[br]Jag tycker fortfarande inte att du ska lägga ut vad företaget skrivit till dej, det som är intressant är vad du skrivit om företaget eftersom det är det du anklagas för.[br]Har du kommenterat andras kommentarer angående företaget eller gjort uppmaningar på något sätt så påverkar det såklar din del i det hela oxå.[br][br]Ang. googles cache är det ju faktiskt du som lagt upp informationen som de har indexerat.[br][br]/Peo[br][br]
Antikvariat: www.pslinden.com - alltid med bild & resumé - Pins o sånt: www.psbutiken.com
2066
2
*suck* Sist jag kollade hade vi fortfarande yttrandefrihet i Sverige. (Även om det är på väg att avskaffas här och runtom (HADOPI i Frankrike som senaste i raden idiotiska lagar).)[br]Så länge du inte hoppat på privatpersoner med kränkningar, eller skrivit helt felaktiga saker har jag mycket svårt att se hur de skulle kunna få dig fälld för något i en domstol, däremot är det jobbigt och tidsödande samt eventuellt dyrt att slåss i rätten.[br]Om du har en försäkring med rättsskydd kan du ju ringa försäkringsbolaget och prata med någon bra jurist.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
119
Det går inte att förtala ett företag. Eller rättare sagt: enligt brottsbalken är det endast brottsligt att förtala en person, ej företag. Det ger ju dig en viss trygghet.
peterkorkala.se - godis24.se, japanfakta.se, faktabank.se. Håller på att starta upp e-handel på godis24.se
102
Är ju inte jurist precis...[br]..men visst måste det vara möjligt att på olika sätt (i detta fallet i text på en blogg) förtala eller kränka ett företag på ett sådant sätt att det är straffbart?[br][br]Om jag far med osanning (vilket jag förutsätter att företaget anser) om ett företag och de pga detta lider ekonomisk skada, tappar kunder osv bör det vara straffbart.[br][br]Mattias: Hur har det gått med historien?[br][br]//Peo
Antikvariat: www.pslinden.com - alltid med bild & resumé - Pins o sånt: www.psbutiken.com
119
Peo, [br]så som jag har fattat det (jag har läst på en del om det här) så är inte svartlistning och dylikt (vilket är en slags förtal) av företag straffbart. Tänk på t.ex. Cint, Råd och Röns svarta lista, Svensk Handels varningslista för oseriösa företag, m.fl.[br][br]Det finns inte i Sverige någon möjlighet för företag att tilldömas skadestånd i en domstol pga illasinnad publicitet [b]även om de publicerade uppgifterna är direkt osanna[/b]. Enligt den grundlagsskyddande yttrandefriheten har var man sin rätt att uttrycka sina egna tankar (undantag då förtal av enskild person vilket är ett brott enligt BrB).[br][br]Enligt skadeståndslagen kan företag visst tilldömas skadestånd för ekonomisk skada, men enligt rättspraxis är man inte benägen att utdöma skadestånd för ren förmögenhetsskada [b]utan brott[/b], och förtal av juridiska personer är inte ett brott enligt brottsbalken.[br][br]Jag ska dock påpeka att jag inte är någon utbildad jurist eller liknande, så ni får ta mitt svar för vad det är.[br][br]/Peter[br]
peterkorkala.se - godis24.se, japanfakta.se, faktabank.se. Håller på att starta upp e-handel på godis24.se
1165
Jag delar din juridiska bedömning. Man kan inte förtala ett företag. [br][br]Sedan är ju frågan om man som liten småföretagare vill driva en process om rätten att få uttrycka sig enligt grundlagsskyddad yttrandefrihet. Det är ju inte precis så att man backas upp av rättsmaskineriet som företagare, utan den som har råd att tillfoga den andra störst skada brukar vinna.
119
Ja precis, visst är det så![br][br]Egentligen ville jag inte med mina inlägg mena att Mattias ska strunta i företaget och hävda sin rätt att uttrycka vad han vill. [br][br]Mitt syfte var mer att berätta för Mattias att han inte behöver oroa sig för en eventuell polisanmälan, han kan sova lugnt eftersom han har lagen på sin sida.[br][br]Även fast man har lagen på sin sida kan det ju såklart kosta mycket i tid och ork om ett företag börjar bråka, och det kan vara smidigast att välja en gyllene medelväg.[br][br]/Peter
peterkorkala.se - godis24.se, japanfakta.se, faktabank.se. Håller på att starta upp e-handel på godis24.se
1616
3
Problematiken här är att han uttalar sig negativt (som jag tolkar det) om ett annat företag i sin egen företagsblogg. Dvs en verksamhet inte privatperson som publikt kritiskt går till angrepp mot annan verksamhet och med detta då per auomatik som för avsikt att publikt inte 'främja' den verksamheten. Dvs detta skadar då den andra verksamhetens renomé.[br][br]Mattias, jag finner inget skäl till att du ska lägga ut texten eller brevet här i alla fall inte i befintlig form. Du har till trots visat gott uppsåt genom att följa rekommendationer att ta bort texten från din egna webbplats så varför förvärra det. [br][br]Förutom googles egna indexering så finns även andra sidor som mer eller mindre lagligt cashar din och andras webbhistorik, ett exempel är waybackmachine. http://www.archive.org/web/web.php [br][br]Med vänliga hälsningar[br][br]Magnus Olsson[br][br][br]
Må väl!
102
Pkaze: Håller med i det du skriver om svartlistning och det i så fall förutsätter att det som påstås, eller leder till svartlistning, är sanning.[br][br]Tror inte heller att det kommer att bli ngn påföljd om företaget väljer att gå vidare med sin polisanmälan, ska nog mkt till för att det över huvud taget ska tas upp för att ens utredas.[br][br]Men nog måste det väl kunna vara ett brott att smutskasta (om vi kan kalla det så) ett företag![br]Om mitt syfte med smutskastningen är att skapa vinning för egen del och samtidigt orsakar ekonomiskk eller annan skada för företaget bör det väl vara straffbart?[br][br]Tycker allt i detta land är straffbart annars..... rtfm[br][br]//Peo
Antikvariat: www.pslinden.com - alltid med bild & resumé - Pins o sånt: www.psbutiken.com

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.