Bedrägeri på nätet.

10
Hej vi håller just nu på med vår webshop och en fråga som vi inte direkt tänkt på dök upp hos en säljare av betalsystem.

detta företaget säger att dom tar bedrägeririsken men betalar inte ut pengar förrän efter 14 dagar.

vad gäller för lagar och regler egentligen för oss som bolag om det är en kund som använder sig av ett annat personnummer.

går det att polisanmäla på ip nummer?
ligger det på vårat bord att betala?
och finns det några försäkringar att teckna för detta?

tacksam för snabba svar.

Mvh
Rickard Wigrund
WR speed
Boxedlogistics affärsutveckling och logistik för e-handlare och postorderföretag.
1165
Vi får bena upp det hela lite grann...[br][br]Det vanligaste brottet på nätet är att någon använder ett kontokortsnummer som inte är deras. De riskerna står som regel betalväxel/banker för om det skett via nätet, men de kommer att vilja ha all information från dig så de kan spåra förövaren. (IP-nummer, leveransadress, kollinummer, mottagarkvittens, eventuellt andra affärer från samma IP-nummer etc).[br][br]Ett annat brott är om man fakturerar och uppger falskt personnummer. Nu är kontrollen rätt så stor på att folkbokföringsadress och leveransadress skall stämma överens, så det brukar stupa där. Om jag förstod ditt inlägg rätt så har en leverantör av en faktureringstjänst erbjudit sig att ta risken.[br][br]I och med att du inte blir lurad på pengar så är det dina leverantörer av betallösningar som blir målsägare vid eventuella bedrägerier (men räkna med att du blir kallad som vittne vid en eventuell rättegång).  Det är också viktigt att du får klart för dig vilka begränsningar som finns för att du inte skall bli ansvarig. Det kan handla om beloppsgränser, det kan handla om leveransadresser, vissa typer varor, att det skall levereras spårbart etc.[br][br]I ditt fall där leverantören av betaltjänst vill hålla inne pengarna i två veckor är det också viktigt för dig att skapa dig en uppfattning om deras ekonomi, samt om det kommer att handla om stora pengar, ha någon form av pant/försäkring mot dem för eventuellt obestånd. [br][br]För att svara på dina frågor:[br]- IP-nummer går att lämna som upplysning vid en anmälan om begånget brott, och sedan kan polisen utifrån det söka efter en gärningsman. [br][br]- Vad det är du skall betala är lite oklart[br][br]- Jag har inte sett några försäkringar mot detta, utan sunt förnuft är det som gäller. Väldigt många tar idag betalt över nätet med kontokort, och visst förekommer det bedrägerier men inte i större omfattning än vad man blir lurad med kontanter.[br][br]
10
Tack för snabbt svar.[br][br]Det jag har fått som svar av vår faktueringstjänst som i detta fallet är svea är jag som företagare får köpa tillbaka fakturan om kunden använder sig av någon annan persons personnummer och tömmer lådan.[br][br]för vad jag förstår så måste man ju numera på dom flesta utlämmningsställen visa legitimation och om det inte skulle behövas visa upp legitimation vid utlämmningsstället så anser ju jag att det är utlämmningstället som får ta smällen.[br][br]skälet till att fråga kom upp för oss var för att kreditor åtar sig att ta risken men det finns inget med om detta som jag kan se i deras avtal.
Boxedlogistics affärsutveckling och logistik för e-handlare och postorderföretag.
758
1
En viktig sak vid valet av leverantör gällande "fakturering och kortbetalning"[br]Så ska möjligheten finnas att fakturaadressen inte behöver vara samma som leveransadressen.[br]I annat fall tappar man många kunder som exempelvis har huvudkontoret i Pajala[br]men verksamheten i Skåne[br]Ungefär så
Hälsningar Stefan Förståndet är rättvist fördelat. Alla tycker att dom har fått tillräckligt

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.