Jävig advokat?

6
Hej snabb fråga.

Jag kan ingenting om Juridik. :o

Sitter mitt i ett investerarförfarande där ett riskkapitalstiftelse ska köpa in sig i mitt företag i 3 steg mot en större summa. Nyemission.

Vi har kommit i kontakt med en av Malmös bästa advokatfirmor som har granskat våra avtal och gjort alla justeringar. De fick en vecka på sig och skulle bli klara med allt i fredags, då juristen som ansvarade för våra avtal skulle åka på semester på måndag (idag).

I fredags fick jag ett kort mejl: Hej! vi hinner inte innan slutet på veckan, mina kollegor återkommer på måndag. Idag (måndag) ringer juristerna och berättar att de har upptäckt att de har i ett tidigare case representerat riskkapitalstiftelsen i frågan och kan därför inte ta på sig ärendet på grund av jäv.

1. Hur fungerar regler för jäv? om en juristfirma har representerat part A (investerare) i ett tidigare case, är det per automatik så att de inte kan hjälpa part B (entreprenören) i ett framtida scenario med att justera investeringsavtal utställd av part A?
2. Är detta skött på ett profesionellt sätt?
3. De är villiga att lämna över ärendet till sina kollegor på en annan juristfirma och ordnar ett möte imorgon. Vi har tappat några dagar och det hela blir rätt rörigt nu. Ska jag pruta?

Tack på förhand!
Med Värme
--
Alex
1165
Att en juristfirma förklarar sig jävig är väldigt sällan något att göra något åt. Att det kommer sent och efter att man flaggat för förseningar är dock inte så vanligt. [br][br]De kan naturligtvis inte förvänta sig betalt för arbetet som de inte vill slutföra. Möjligen kan man betala en mindre summa för en förstudie som man kan låta den nya uppdragstagaren använda om det snabbar upp processen.[br][br]Jag skulle inte låta dem vidarebefordra det hela till någon som de väljer, utan istället leta reda på en bra advokatfirma själv, gärna från en annan stad för att vara säker på att din advokat och chefen för den stiftelse som köper in sig inte är med i samma orden eller frimurarloge.
6
Tack för ett snabbt svar. [br][br]Vi arbetar lite under press då alla parter räknade med ett påskriven kontrakt nu i veckan.[br]Men jag tar ditt råd och ser till att hitta en lämplig advokat. Prio ett är att alla detaljer är på plats och alla parter är nöjda med lösningen, även om man blir lätt stressad när de handlar om sådan stora investeringsbeslut.[br][br]Du tror alltså stenhårt på frimurar-konspirationsteorin? Jag har varit väldigt skeptisk och skrattat åt allt sådan förut, men börjar på gott och ont misstänka att det finns en del saning i det hela. Detta hör dock inte till denna tråden.
Med Värme
--
Alex
1165
Den förnuftiga delen av hjärnan säger att sådant där med hemliga kontakter förekommer inte.[br][br]Men ibland när man ser på saker och ting så blir den enda rimliga lösningen på en komplicerad ekvation att det måste ligga till på det sättet.[br][br]Och när det handlar om mycket pengar, och om det går åt pipan, så är det bittert att gå runt och fundera på att allt hade kunnat se annorlunda ut om jag bara hade gjort annorlund.
2360
37
Jag tycker inte ni ska betala advokaten utan skriv ett nollkontrakt där ingen kräver den andra. Är man rädd om sitt rykte gör man på det viset annars är det nästan frågan om skadestånd från er sida men gentemot en advokfirma står man sig slätt.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
49
Är advokatfirman jävig kan de ju inte påbörja jobbet till att börja med, skickar de en faktura bör du höra av dig till advokatsamfundet.[br][br]/Martin

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.