Kund gått i konkurs hur får man betalt?

2
Hej! Jag har starta ett företag iår och hadde en kund som gick i konkurs. Jag får inte tag på kunden och komunen viste inte vem som var konkursförvaltare. Hur bär man sig åt? Som tur är så är de inte så stora pengar de rörsig om men surt ändå...
720
Det är tingsrätten som utser konkursförvaltare så det är bara att ringa dit och få reda på vem som är utsedd.[br][br]Troligen så tjänar du mest på att istället för att jaga en konkursförvaltare ägna din tid åt att få in nya uppdrag. Chansen att du som leveratör skulle få ut något frå kokursboet är praktiskt taget 0 såvida du inte har panträtt eller förmåsrätt av något slag.
2360
37
Gå vidare och sätt det i bokföringen som förlust. Tur att det inte var så mycket, men det ger dig å andra sidan lärdom hur verkligheten ser ut ibland.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
109
Nu har detta som tur är aldrig drabbat mig, men det kan säkert hända nån dag.[br][br]Finns det inte möjlighet att få ut pengar alls? om företaget tex hade tjänstebilar/inventarier osv så kommer väl detta att säljas så gott det går av konkursförvaltaren? [br]så lite pengar kan man väl kanske få ut? de anställda får väl ut innestående löner först och sedan för leverantörerna dela på resten? eller hur fungerar det?  ???
1324
2
Det är ju så att det finns vissa prioriterade skulder som betalas efter att lönekostnaden är betald. Ex Skatteverket . Så oftast blir det inget kvar för oss i sista kedjan. [br][br]Hans [br][br]
109
Vad jag förstått på vad jag hört från andra så bruker en konkurs ofta kunna leda till att flera av leverantörerna också går omkull då de inte får in pengar, hade det inte varit bättre rent samhällsekonomiskt om leverantörerna fick sina pengar innan staten? ???
2
Ja som ni säger verkar de vara svårt. Som tur är så är de de tjänster jag sålt som trubadur så de är ju bara tid jag tappat men tid är ju pengar... Man har lärt sig en läxa..den hårda vägen. Tack för alla svar!
2360
37
Hej trubadur, kanske denna länk gjort så du får lite kompensation med arbete och när det gäller bilar och annat som är leasade så är det alltid genom avtal företagens egendom man lånat. säljer man det kan det bli bedrägeri vilket man bör akta sig för.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
720
[quote author=Daniel79 link=topic=4271.msg20209#msg20209 date=1221206085][br]Vad jag förstått på vad jag hört från andra så bruker en konkurs ofta kunna leda till att flera av leverantörerna också går omkull då de inte får in pengar, hade det inte varit bättre rent samhällsekonomiskt om leverantörerna fick sina pengar innan staten? ???[br][/quote][br][br]Leverantörer och staten har samma rätt till pengar från en konkurs. Ingen av dem har någon förmåsrätt och får alltså bägge två vänta på sina pegar tills ma ser om något blir över. [br][br]Men oavsett så kan man nog nästan alrig räkna med att få några pengar ur ett konkursbo. Jag har haft några klienter som gått i konkurs och trots att våra fordringar ligger med en hög förmånsrätt så har et ändå alrig blitt en krona i utdelning

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.