Hur ligger ansvaret hos styrelseledamöter?

450
Vi aktiebolag går det att själv stå på alla papper men man måste ha en styrelseledamot om jag inte förstått fel. Men hur stort ansvar har en sådan?
190
[quote author=Back in business link=topic=3614.msg16761#msg16761 date=1204988933][br]Vi aktiebolag går det att själv stå på alla papper men man måste ha en styrelseledamot om jag inte förstått fel. Men hur stort ansvar har en sådan?[br][/quote][br][br][br]Styrelsen väljs av aktieägarna (stämman) och ansvarar inför denna om hur bolaget sköts (anställda i sin tur ansvarar inför styrelsen för hur de sköter sina arbetsuppgifter). Styrelsen kan bli skadeståndsskyldig till ägarna om man uppenbart missköter sig uppdrag.[br][br]Som styrelse har man också ett ganska långtgående straffansvar för att företaget uppfyller lagkravet. Till exempel; om ett aktiebolag inte upprättar en årsredovisning eller bevarar sin bokföring kan styrelsen såsom formell företrädare för bolaget dömas för bokföringsbrott.
589
1
Korrekt, Wooster. [br][br]Som svar på frågan kan man säga: Stort ansvar. Större än vad de flesta styrelseledamöter (åtminstone i ägarledda företag) faktiskt inser.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.