Plötslig fakturahöjning

3
Hej,

Jag jobbar som stationschef på en närradiostation.
Enligt lag så måste varje område som sänder närradio också ha en närradioorganisation som behandlar frågor som vem som ska få sända när osv. I vårt fall är närradioorganisationen också de som får in fakturor för sändningsrätt, masthyra, upphovsrätt osv och sen delar upp de och skickar vidare till de sändande nationerna.

Jag har dock stött på ett inte allt för trevligt problem. Under många år har sändningsavgiften för oss legat på runt 58 000 kronor. Nu utan förvarning så har vår närradioorganisation fakturerat oss på 106 000 kr, dvs nästan en fördubbling, för 2007. Med motiveringen att tidigare års sändningar varit "subventionerade" då organisationen har sänkt sin likviditet.

Vad jag undrar över, är det rent juridiskt okay att göra så? Dvs skicka en faktura på nästan det dubbla, utan förvarning? Inga kontrakt med firmatecknare (dvs jag) är skrivna.
1616
4
Nu är jag inte rätt man att svara på din förfrågan men du bör ha ett avtal mellan er parter där det framgår att ordinarie pris är ... samt att subventionering gäller fram till ... annars som jag ser det kan priset bara tolkas som en prishöjning och inte att det tidigare rört sig om subventionerat pris.[br][br]
Må väl!
3
Tyvärr har närradioorganisationen varit notoriskt dåliga på att skriva kontrakt. Jag tillträde min post i somras och har sedan dess försökt styra upp sådant. Senaste kontraktet skrivet är ett "vanligt" sändningskontrakt som avser året 2005. Ingen subventionering etc nämns i något tidigare kontrakt.[br][br]2006 och 2007 har egentligen inga kontrakt alls skrivit mellan oss eller närradioorganisationen, vilket jag kan känna förändrar läget.
1616
4
Jag kan tyvärr inte guida dig vidare men det låter som en bra poäng att komma ihåg för ev bestridan. [br]Eftersom det gamla kontraktet 2005 borde vara det som ligger till grund för debiteringar och liknande under 2006 som kan anses följa ursprungskontraktet och där inte framgår annat än att det skulle vara ordinarie pris så borde man rimligen kunna ifrågasätta höjningen där nu debiterat belopp avser 2007 som snart är passerat. Du som kund måste få reda på om det uppstår ändringar i avtalet vilket du inte verkat medveten om eller finnas skriftliga belägg för. [br]Men för att vara riktigt säker borde du kontakta en jurist för vad som gäller. Det fanns tidigare en jurist här på forumet som jobbade specifikt med upphovsrättsliga frågor, Jesper Sellin på www.mindthemark.se [br][br]Med vänliga hälsningar[br][br]Magnus Olsson[br][b]Uddatorp AB[/b]
Må väl!
3
Tack för hjälpen. Känns som jag har fått lite mer kött på benen. Tack också för tipset, även om detta kanske inte riktigt faller under upphovsrättsliga frågor.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.