avskrivningstider??

2
Hej.
Detta är min första tråd i forumet och tänkte inleda med en fråga som jag gått och funderat på.
Jag har en enskild firma och arbetar som hantverkare.
Låt säga att jag får en vinst vid årets slut på en sisådär 100000kr och vill köpa mig en bit mark,eller tomt för att så småningom bygga mig ett skjul att förvara mina verktyg på .
skulle då inte detta vara avdragsgillt.dvs är inte detta ett sunt köp som gynnar mitt företag i längden.
jag har hört att detta skulle bli någon slags avskrivningsperiod på detta .
Kan någon förklara vad detta är och gärna varför det är så .
101
Om jag förstår din fråga rätt så undrar du hur en avskrivning går till?![br][br]Avskrivning gör man på saker som har ett värde över 5000 kr. En grundregel är att avskrivningen sker under tillgångens ekonomiska livslängd med det årliga belopp som motsvarar den ungefärliga värdeminskningen.  [br][br]Tex en dator beräknar man ha en livslängd på 3 år, även om de inte håller så länge ;)  [br]Efter 3 år är det inte en tillgång i bolaget längre, utan den räknas som den "inte finns längre". Är osäker på hur det är med ett skjul, men skulle tro att det fungerar på samma sätt. Beror kanske på om det är ett sk skjul eller en fastighet.[br][br]Hoppas att jag inte snurrade till det...    :vissla[br][br]//Marta
2
om jag förstår dig rätt så menar ni att det är en viss period som skjulet/verktyget eller andra tillgångar har ett värde.[br]mao.troligtvis existerar, fast inte på pappret.[br]så här långt är jag med.[br]Min största undran är om jag överhuvudtaget kan använda firmans pengar till denna typ utav investeringar om man har en enskild firma och kan motivera med att det är tänkt att använda det som lagerplats för mina verktyg.[br]jag har förstått att det finns någon form av periodiseringsfond där pengar kan lagras utan att behöva skatta bort dessa varje år som jag annars hade fått göra varje år.kan periodiseringsfonden vara en hjälp om man vill få ihop till en större investering som denna?
101
Jag ser inget hinder till att inte använda firmans pengar till att göra en sådan investering.[br]Du måste ju ha någonstans att "hålla till", en del köper fastigheter, andra hyr lokaler...[br]Ring och prata med ditt skattekontor om du känner dig osäker, men försår inte varför de skulle hindra dig om du behöver detta till din verksamhet?![br][br][br]Vad jag vet om periodiseringsfonder är det ett sätt att jämna ut skatten mellan bra och dåliga år för en enskild firma. Att sätta av pengar i en periodiseringsfond när du tjänar bra och har en hög marginalskatt, och plockar ut dem igen när du tjänar mindre och har en lägre marginalskatt. Du får sätta av 30 procent av årets vinst till en periodiseringsfond och ha pengarna där i sex år. [br][br]//Marta[br]
589
1
Observera att mark skriver man inte av på, eftersom mark anses ha evigt värde. Dvs, ditt eventuella inköp av en markbit blir ingen kostnad i företaget, bara en tillgång.[br][br]Byggnader skriver man däremot av på.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.