Borgensåtagande för ett äldre men vilande bolag?

102
23
Hej!

Jag har ett kommanditbolag som registrerades i november 2016. Det har dock aldrig varit aktivt, aldrig haft f-skatt, moms eller varit registrerad som arbetsgivare. Här i nådens år 2018, maj månad, är det däremot dags då företaget har fått ett antal förfrågningar om samarbetsavtal.

Bolaget har två inriktningar:

Generell bemanning - företagets kunder är ganska små och vill därför dela på exempelvis en ekonomiansvarig
Generell kontorsutrustning/företagsutrustning - samma kunder vill kunna dela på exempelvis kontor, kontorsutrustning, IT-utrustning osv.

Deras första tanke var att bilda en ekonomisk förening men då företag (typ Kontorab, Dustin osv) inte kan fakturera eller ingå leasingavtal med dessa så lades det projektet på is. Istället kom det fram att det helt sonika fanns ett tillgängligt kommanditbolag som aldrig någonsin varit aktivt.

Jag är delägare och så finns det ett europakooperativ (ekonomisk förening med aktieandelar, Europa som spelplan) som är komplementär. Till viss del är även komplementären en kund men i huvudsak är det andra helt vanliga företag som vill ha en lite mer klustrad bas att utgå från.

Kan detta kommanditbolag teckna avtal utan att någon skall behöva gå i borgen, tror ni?
1485
251
Det är ganska omöjligt att svara på, utan du får ju testa och se helt enkelt. Det vi har sett är däremot att så fort ett utländskt bolag/förening är inblandat bland delägarna, så blir det genast svårare. Då behövs det andra delägare som väger upp det. Och då delägare med ansvar. I synnerhet i detta fallet, då det är komplementären som är ansvarig för alla bolagets skulder. Med en diffus förening som komplementär så kan ni i princip plocka hem en massa utrustning och sen kasta alla räkningar och låta fordringsägarna försöka jaga den där föreningen/kooperativet. Något dom knappast kommer att vara så sugna på att ens försöka.
102
23
Det är ett svenskt europakooperativ med säte här i Örebro och aktiekapital på 300 000kr. Men du har rätt, det är väldigt mycket upp till varje enskild bank verkar det som. Någon sa att det bara var att glömma trots bra bokslut från europakooperativet medan en annan tyckte att 1,5-2,0 miljoner kan vi räkna med. Som ett sidospår var jag i riksdagen för en vecka sedan vilket mynnade ut i att en interpellation för att behandla bolagsformer mer jämställt nu håller på att färdigställas.
1485
251
Jag är tveksam till att det finns nån politisk lösning. Man kan ju knappast tvinga banker att låna ut pengar. Ändå är det den enskilt största frågan för många småföretag, att få fram kapital till bolaget. Det politikerna lyckats med är ju den nya lysande penningtvättslagen, som nu alla kan skylla på och säga nej till både lån och öppna bankonton. Att olika bolagsformer skulle behandlas mer lika är nog också lite tveksamt, med tanke på att det är just det som är vitsen med olika former av bolag. Ett AB ska självt kunna stå för sina skulder, i ett HB är alla delägarna obegränsat ansvariga, och i ett KB är det komplementären som är obegränsat ensam ansvarig. Sätter man då in en komplementär som är svår att belägga med ansvar, då blir det problem, och det är ju fullt naturligt.
102
23
Nä, att det är olika förutsättningar är klart. Däremot så vill vi ta upp och förhoppningsvis sätta press på exempelvis Almi som inte kan hjälpa oss på grund av bolagsformen. Vi fick också avslag från Tillväxtverket för att bolagsformen i sig inte var med i utlysningen, däremot var själva ansökningen i sig bra nog för att kvalificera sig. Ytterligare en grej är att en bolagsform som är EU-lagstadgad sedan 2006 inte finns med hos UC är ett problem som i sig gör att vi inte ens kan teckna ett internetabonnemang. Nu är ovanstående ganska extrema fall då det bara finns ett enda europakooperativ i Sverige (två egentligen, ett vilande testexemplar från Coompanion Värmland) men även HB och KB är rätt utsatta under sina första år - vilket vi tycker är lite överdrivet och hämmande. Ett par advokater som företräder oss var i kontakt med skaparna av formen europakooperativ men de sa rent krasst att de bara skapat reglerna, inte testat dem i praktiken...
1485
251
Det är nog också så att det finns en anledning till att många är skeptiska till HB och KB, och det är att det är bolagsformer som används lite mer i halvskumma syften. Eftersom ansvaret ligger hos delägarna, så kan man skapa komplicerade nätverk av delägare som i sin tur är ägda av nån annan, och på det sättet göra det hopplöst att hitta nån ansvarig. I ett AB har man ju åtminstone fysiska personer i styrelsen. Ett HB eller Kb där de ansvariga är fullt kreditvärdiga brukar kunna låna på en vanlig bank.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.