Köpa dator till enskild firma

44
1
Hej jag driver enskild firma sedan januari och nu har jag tänkt köpa en dator till företaget.

Blev rekommenderad till en bärbar dator som kostar 12.000

Min fråga är får jag dra av allt på den ? Alltså allt inte bara momsen utan hels beloppet?

När får jag tillbaka dessa pengar ? Slutet av året eller när jag besöker revisor varje tredje månad och bokför och redovisar moms ?

Får jag tillbaka allt på en gång ? Det är viktigt egentligen att jag får tillbaka allt på en gång eftersom de e en del pengar för ny startat företag.
Med vänlig hälsning
MVH ASLAN
1324
2
Det är ju 2 delar. Momsen får du tillbaks (alternativt kvittas mot vinst på inkomst) nästa gång du redovisar momsen för skatteverket. Och det kan ju vara vid månadsskiftet, kvartalsskiftet eller vid deklarationen beroende på när du valt att redovisa moms. Sedan har du ju kostnaden för själva datorn. Och dom tas ju upp som en kostnad för företaget och på detta sätt minskas din skatt som du betalar på företagets vinst. Denna skatt är det som kallas f-skatt och som du troligen betalar varje månad. F-skatten är ju enligt ett beslut som togs av skatteverket när du startade företaget. Så i princip får du inte tillbaks någonting innan tidigast midsommar nästa år om du inköpet av datorn gör att du betalt för mycket f-skatt under detta år. Nu kan man dock lindra det hela genom att skicka en ny "prel deklaration" så att skatteverket kan minska f-skatten resten av året om nu datorn påverkar så mycket. Hans
355
1
Jag anser datorn som arbetsredskap och får då enligt [b][url=http://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteinkomst/formaner/arbetsredskaparbetsklader.4.7459477810df5bccdd480008466.html]skatteverkets regler för arbetsredskap[/url][/b] dra av hela kostnaden för datorn på vinsten i företaget. Har du vinst i företaget kan du ta ut pengar för inköpet om du köpt datorn för privata pengar. Det vill säga, går du in i en datorbutik och betalar pengar för en dator med egna pengar kan du ta ut utgifterna för införskaffandet direkt av vinsten på företaget. Se bara till du har kvitto. Gärna ett sådant där stort kvitto som revisorn tycker om.(du ber försäljaren skriva ut ett "riktigt" kvitto)

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.