Hjälp med att räkna på leasing eller köpa

15
Hej!

Jag spenderar min fredagkväll med att försöka lära mig hur man räknar på en investering lite bättre.

Jag känner att jag har fått grepp om det hela när det gäller att köpa en vara men inte greppat hur man räknar fram ett värde då man vill leasa den istället och hoppas att någon av er kunde hjälpa mig med det.

Jag har förstått att man använder sig av en metod som kallas annuitetsmetoden, jag försökte läsa lite om den på wikipedia men greppade det inte helt.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Annuitetsmetoden

Bara för att ni ska förstå vad jag behöver hjälp med så ska ni få ett simpelt exempel.
Säg att jag väljer mellan att köpa en vara för 800k med utbetalningar på 60k om året och inbringar 200k om året till mig. Alternativ två är att leasa den för 220k per år i tio år.

Ska jag köpa maskinen så räknar jag helt enkelt ut - Grundinvesteringen - utbetalningarna och använder mig av nuvärdesumman för att fördela lika över åren. När jag sen har fått fram min NPV så multiplicerar jag den med min annuitet. Och får fram ett värde.

MEN, hur gör jag när det gäller leasing?
Då vet jag hur mycket utbetalningen är varje år (220k) men hur gör jag sen?
Om jag t.ex. använder mig av annuitetsmetoden då så känns det som att det blir helt galet? -220.000(0.15/(1-1.15^-10)) = - 43835.

Så nej detta kändes inte korrekt, känner mig riktigt vilsen hur man räknar på leasing.
Därför hoppas jag att någon kan lära mig hur man räknar på leasing, känns tyvärr som att jag har fastnat på något självklart.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.