Betala lön till norrman/japan

74
Hej!

Vet inte om den här typen av frågor passar bäst här eller under skatter/bokföring, men prövar här:

Ska eventuellt börja köpa tjänster av en norrman i Japan som vägrar skaffa egen firma och fakturera utan vill ha lön bara.

Sjukt krångligt, men förmodligen värt det, det är en mycket bra deal i övrigt.

Men innan vi sätter igång, nån som har nån aning om hur det är att betala löner till nån folkbokförd i länder som Norge och/eller Japan?

Är det sjukt he*iskt jobbigt?

Kan det vara enklare i Norge för att det finns nåt smidigt Nordensamarbete eller enklare i Japan för att det inte finns nåt samarbete alls?

Måste jag kanske fylla i blanketter på norska/japanska varenda j-a månad?    :OMG

Om man bara struntar i all lagstiftning och skickar honom pengar, vem av oss två är det som bryter mot vilket lands lagstiftning?

Kan inte alla bara sjunga "Imagine" av John Lennon?
1165
Om du bara betalar pengar någonstans så måste du enligt svensk lag ha ett underlag, annars kallas det för eget uttag och beskattas som lön till dig. Om sedan någon i sin tur tar emot dessa pengar utan att skatta för dem så kan vi räkna med att mottagaren bryter mot lagen i det land denne verkar i.[br][br]Med Norge vet jag att det finns avtal om att få lön över gränsen, de kan säkert hjälpa dig på Skatteverket med hur det fungerar. Men Japan däremot är inte fullt lika lätt. Om inte Skatteverket kan hjälpa dig med det, så skulle jag kontakta japanska ambassaden och fråga hur de vill att det skall gå till.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.