Prisberäkning med momsfrågetecken

3
Hej! Här kommer en något pinsam och lite dum fundering, men det står tvärstill på hjärnkontoret idag.

Jag försöker beräkna vilket pris jag ska ta på olika artiklar, i huvudsak livsmedel.

Jag är rädd för att jag har räknat åt skogen hela tiden..

Jag tar inköpspriset (EX Skånemejerier Mjölk 3% 1L INKÖPSPRIS: 8,12 kr) På det lägger jag till 12% moms som jag ju får betala (1,12x8,12=Jag betalar 9,09kr) Därefter lägger jag på mitt "påslag", i detta fallet kanske jag la på t.ex. 5% (1,05x9,09=9,55kr) vilket skulle bli i detta fallet ynka 46 öre ungefär, men det varierar stort mellan artiklar.. Iallafall, då är det väl dags för utg. momsen: 1,12x9,55=ungefär 10,70. Vill landa på 11 men nåja, behöver väl inte finjustera exemplet.

MEN. Som jag räknar blir det ju lite.. moms på moms? Är det verkligen korrekt? Eller ska jag ta inköpspriset EXKL moms gånger mitt önskade påslag? Som då kan bli något högre..? (8,12x1,05=8,52 + utg. moms= 8,52x1,12=Kundpris 9,55..)

Känner mig helt tappad. Det här borde jag verkligen kunna nu men tydligen inte. Kan någon snälla hjälpa mig? Trots den stökiga förklaringen?

Stort tack på förhand!

AH, förresten. Om någon fortfarande läser: Det här med PANT på petflaskor och burkar.. Ska man beräkna den utg. momsen på det totala priset? Alltså inkl. pant? För annars reder väl inte mitt kassaregister ut det ändå.. Jösses vad krångel..
1324
2
Jag skulle se det såhär. Du köper mjölken för 8,12 plus moms. = 9,09. Momsen i detta fall 97 öre får du tillbaks från skatteverket. Du vill tjäna 50 öre på mjölken så du säljer den för 8,12+0,50= 8,62 + moms = 9,66 . Men i detta fall så skall du ju skicka momsen till skattemyndigheten. 1,04. Så för dig i företaget är ju kalkylen enkel. Se det hela som inköp utan moms. Och försäljning utan moms. Att du sedan betalar moms när du handlar och får moms när du säljer men det är ju inte dina pengar utan skattmyndighetens. Hans
157
1
Det är inte så svårt egentligen. Det du betalar är mellanskillnaden på momsen. Grundprincipen är att du som företagare aldrig ska betala moms. Moms är något som bara drabbar privatpersoner. Rutinen är så här: 1. Du betalar moms till din leverantör. Han är då skyldig att betala in dessa momspengar till skatteverket. Betalar du 100:- i moms till leverantören är skatteverket skyldig Dig 100:-. (Dessa får du tillbaka om du inte bokför moms som du får in från dina kunder). 2. Du säljer den inköpta varan till ett sådant pris så du får in 120:- i moms. Det du blir skyldig skatteverket är då enbart 20:- då du redan indirekt, via leverantören har betalt de första 100:- redan. Så, har du betalt mer i moms till leverantörer etc. än vad du får in från dina kunder, får du tillbaka mellanskillnaden. Och vice versa om du får in för mycket momspengar än vad du gör av med till leverantörer så ska du betala dessa till skatteverket direkt, beroende på hur din momsredovisning ser ut. Så moms betalar du fast ändå inte eftersom den i slutändan inte drabbar dig. Du har bara i uppdrag åt skatteverket skyldighet att vidarebefordra momspengar från privatperson till myndigheten.
Med vänlig hälsning Carl Jonas Följ mig på Twitter http://www.twitter.com/carl_jonas www.carljonas.se - Blogg om företagande www.oneconsultant.se - Webbyrån som gör dig nöjd Webbutvecklare, entreprenör och bloggare

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.