Sälja till butik eller grossist ? (pålägg?)

2
Hej!

Det här blir mitt första inlägg här på företagande.se tycker det verkar vara en trevlig community, har bläddrat igenom forumen och läst lite trådar!

Det är så att jag har frågor om pålägg på datorer. Tanken är att företaget ska bygga ihop datorer med snygga chassin! chassina bygger legotillverkare efter våra specifikationer. Innehållet (hårdvaran) köps från datorgrossister här i Sverige.

Nu kommer frågorna, hur ska man sälja den färdiga produkten? hör man av sig direkt till butikerna eller hör man av sig till en grossist? hur går man tillväga för att få tag på deras inköpare?

Om man säljer till en grossist, brukar man skriva kontrakt med dem så att man enbart säljer till dem, eller kan man fortfarande sälja till butiker också?

Och ungefär vad brukar pålägget vara för datorer? vi vet hur mycket en slutkund är beredd att betala, så vi behöver få reda på hur mycket pålägg butiken / grossisten gjort för att komma dit... någon ungefärlig siffra? så att vi vet om tillverkningskostnaden för oss är tillräckligt låg för att det ska fungera i verkligheten.

Hemskt tacksam för alla svar!
1165
15
En butik vill på en dator ha minst 15-20% marginal, samt 2-4% marknadsstöd och draghjälp av marknadsföring i relevanta media från din sida. Skall du in i de stora kedjorna (Mediamarkt, Elgiganten etc) kommer de ställa mycket stora krav på marknadspengar från din sida för att ta in produkten i sortimentet, utöver generösa betalningsvillkor, returrätt och prisskydd. Och de garanterar ingen volym, utan dina datorer konkurrerar med alla andra som de har på hyllan.[br][br]De kräver också att du har en supportorganisation på plats, och ett smidigt system för garantiåtaganden.[br][br]Att någon av de större distributörerna skulle vilja ta in dina datorer är väldigt otroligt innan du gjort dig ett namn på marknaden. Då brukar deras marginaler hamna runt 8-10% och sedan får du vara med och betala för marknadsföringen ovanpå det. Men i gengäld så har de upparbetade kunder. Nu tror jag inte att du blir så stor att det blir intressant, för det man lever på är större företag som vill ha 100-10.000 datorer årligen, eller komunner och myndigheter med liknande volymer. Designade datorer är inte riktigt vad dessa kunder brukar köpa.[br][br]Jag lämnade ett jobb som försäljningschef på en av Sveriges datagrossister för snart fyra år sedan. Då hade precis de sista svenska datorbyggarna gått i konken, och jag var rätt övertygad om att det var lättare att bli miljonär genom att samla pantburkar än att bygga PC i Sverige. Jag har inte sett någonting på marknaden som förändrar den bilden, utan tror att du skall försöka titta åt ett annat håll. Har du t.ex. sinne för att designa bra datachassin, så håll dig till dem och låt hela världen bli din marknad för dem. Blanda inte in komponenterna, för deras prissättning kan du som liten aldrig rå över.
109
Du kanske skulle designa någon snygg behållare för att samla pantburkar istället..?
http://www.plexiglasskivor.se
http://www.plast-tak.se
2
hehe, där dog den idén! Skönt att få höra hur det ligger till iallfall! Tack så mycket Swetrot![br][br]Jag får försöka satsa på tillverkning av datorchassin istället då!

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.