Sälja på marknad

70
Hej, jag undrar hur det går till att sälja på marknader. Måste man ha ett företag eller kan man sälja som privatperson? Ska man betala en viss procent av det man säljer i skatt?
Om man säljer hemmagjort godis, måste det godkännas av något livsmedelsverk eller annat?
758
1
Du kan inte stå hemma och göra godis, utan du måste ha en godkänd lokal för ändamålet.[br]Miljökontoret inom respektive kommun vet mera om detta.[br][br]Marknader kryllar av godisstånd och vanligtvis så tacka arrangören nej till fler sådana.[br][br]Fler och fler arrangörer kräver att du har ett registrerat företag om du ska få en plats.[br][br]Bokföring av verksamheten är lag och skatten måste betalas.
Hälsningar Stefan Förståndet är rättvist fördelat. Alla tycker att dom har fått tillräckligt
70
Hur går det till när man betalar skatt? Innebär det att man måste ha ett företag?
60
1
[quote author=Emma81 link=topic=6043.msg28992#msg28992 date=1257202250][br]Hur går det till när man betalar skatt? Innebär det att man måste ha ett företag?[br][/quote][br][br]Om du ska driva verksamheten med vinstsyfte måste du vara registrerad för F-skatt (enskild näringsidkare) eller ha ett handelsbolag eller aktiebolag. Det innebär bokföringsplikt och att du måste deklarera överskottet i verksamheten och betala skatt på det. Skatten i en enskild firma eller ett handelsbolag betalar du in själv på ditt skattekonto, till skillnad från en anställning då din arbetsgivare sköter det åt dig. [br]Notera att om du även vill ha en anställning vid sidan av din näringsverksamhet måste du behålla din befintliga A-skattsedel, d.v.s. registrera dig för FA-skatt. [br][br]Om du inte har något vinstsyfte måste du fortfarande betala skatt om du trots det går med vinst, men du behöver inte ha F-skatt eller annat bolag. Då kallas det hobbyverksamhet.
60
1
Hittade följande info på Skatteverkets hemsida:[br][br]http://www.skatteverket.se/skatter/infotext/artiklar/2004/torghandel.4.18e1b10334ebe8bc80003665.html
70
Ska jag göra såhär: Jag säljer (mina egentillverkade grejer) på en marknad och sen skickar jag in blankett med redovisning av vinst till skatteverket. Eller är det samtidigt som deklarationen som jag ska skicka in det? Det stod att hobbyverksamhet är momsfri om omsättningen inte överstiger 30000 kr. Ursäkta en dum fråga, vad är skillnaden mellan skatt och moms?
60
1
[quote author=Emma81 link=topic=6043.msg29001#msg29001 date=1257250605][br]Ska jag göra såhär: Jag säljer (mina egentillverkade grejer) på en marknad och sen skickar jag in blankett med redovisning av vinst till skatteverket. Eller är det samtidigt som deklarationen som jag ska skicka in det? Det stod att hobbyverksamhet är momsfri om omsättningen inte överstiger 30000 kr. Ursäkta en dum fråga, vad är skillnaden mellan skatt och moms?[br][/quote][br][br]Det görs i samband med din vanliga deklaration. [br][br]Moms är den extraskatt som i praktiken är transparent för ditt företag. Du lägger på 25% moms på de varor och tjänster du säljer för att ge till staten, men du får dra av den moms du betalar till andra företag när du köper av dem. När du räknar på budgetar och vinstmarginaler ska du alltid räkna på priser exklusive moms. Moms är bara en kostnad för privatkonsumenten. [br][br]Skatt betalar du på överskottet. Dels egenavgifter som motsvarar de arbetsgivaravgifter som din arbetsgivare betalar om du har en anställning, och dels kommunalskatt som du betalar på vanlig lön också. [br][br]I praktiken är väl skillnaden att momsen beräknas på varje transaktion och summeras regelbundet, medan skatten bara räknas ut en gång på det du faktiskt har tjänat.
70
Jag vet att jag inte kommer att tjäna över 30000, så då behöver jag inte bry mej om moms eller? Jag kan alltså börja sälja som hobbyverksamhet närsomhelst och sen redovisa skatten till deklarationen?
60
1
[quote author=Emma81 link=topic=6043.msg29005#msg29005 date=1257252838][br]Jag vet att jag inte kommer att tjäna över 30000, så då behöver jag inte bry mej om moms eller? Jag kan alltså börja sälja som hobbyverksamhet närsomhelst och sen redovisa skatten till deklarationen?[br][/quote][br][br]Ja, det låter korrekt. Lycka till!
70
Tack!

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.