Import från EU via Sverige till Norge

4
2
Tänkt sälja byggvaror till norska företag. Varorna kommer från sydeuropa. Dom kommer gå via Sverige där jag packar om varorna och märker om varorna med mitt fabrikat/varunamn.

Någon som vet hur tull och moms fungerar i dom olika leden? Jag ska ordna med frakten från Sverige till Norge. Leverantören i sydeuropa ordnar frakten till mig i Sverige. Alla inblandade är företag.
1444
187
Tänk isär händelserna så blir det enklare.. Importen du gör från EU ska vara utan moms, men du redovisar sen både utgående och ingående moms i momsdeklarationen, men det blir ju ett nollsummespel. Det är ingen tull på det du handlar inom EU. Ekonomiskt sett är det alltså ingen skillnad på om du köper ett bord från ett företag i Säffle eller från Milano. Det är själva vitsen med EU. När du sen exporterar varorna till ett land utanför EU,( Norge) så ska du inte lägga på nån moms heller. Tull och eventuell moms är sen importörens bekymmer hemma i Norge. Du bör ju dock i förväg ta reda på vad de norska tullsatserna för byggmaterial ligger på, så du ser om du kommer att kunna hålla ett konkurrensmässigt pris. Norge har ofta rätt höga tullar på det som importeras för att skydda den inhemska industrin.
4
2
Stort tack. Det verkar ju inte så krångligt detta egentligen låter det som. En annan fråga dock. Kanske borde hamna under juridiktråden. Men gör ett försök här. När jag köper en byggvara och sedan sätter mitt varunamn på varan, händer det något då rent juridiskt med mig/varan? Ändras ansvaret på något vis? Jag antar att vid reklamation så kommer ju kunden höra av sig till mig och i så fall tar jag det vidare med leverantören. Hela tanken är egentligen att kunden inte ska få reda på vart jag fått varan ifrån för att gå omvägen och handla direkt med leverantören utan mig som mellanhand. Det är först och främst fraktsedeln jag vill åt. Eller rättare sagt att inte låta kunden i Norge få se den om godset skulle gå direkt till Norge. Likaså om varan har en etikett/logo med leverantörens namn så vill jag avlägsna den innan vidare transport. Jag vill gardera mig lite där om ni förstår mitt tänk. Detta kanske är olagligt rent av? Dålig koll på den biten.
14
3
Om du sätter ditt varunamn på varan och säljer den vidare så lär du vara fullt juridiskt ansvarig för varan gentemot din kund. Du kan givetvis i din tur reklamera varan bakåt, men det är inte säkert eller ens troligt att din leverantör godkänner det eftersom du har tagit bort deras varumärke och ersatt det med ditt eget.
1444
187
Ja, jag skulle nog se det som ett litet vågspel.. Man tar ju alltid risken att ens kunder ser var varan kommer ifrån, och sen försöker köpa direkt. Sätt att kringgå det är ju i Sverige vanligt att tillverkarna vägrar sälja till andra än vissa som är kontrakterade. Ofta då bygghandlare. Ett annat sätt är ju att försöka få en ensam agentur för t.ex Norden. Inte så lätt kanske. Eller så skapar man ett eget varumärke och låter tillverkarna göra varan enligt de specifikationerna. Typ EMV inom mathandeln. Eller IKEA för den delen... dom gör ju inget själva, utan låter tillverkare göra saker enligt deras ideer. Men att försöka ändra ursprunget utan att göra nånting annat med varan än just det, skulle nog kännas väldigt konstigt.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.