flytta ut men ha kvar företaget i sverige -regler?

5
Hej,

jag ska just starta eget företag, men det är väldigt sannolikt att jag kommer att flytta utomlands om 1-2 år pga sambos jobb. finns det några regler som skulle kunna hindra mig att flytta utomlands men ha kvar företaget i sverige? jag kommer fortsätta sälja på den svenska marknaden och det mesta sker online så det finns inget praktiskt hinder i det avseendet.

måste jag t ex vara folkbokförd i sverige för att ha kvar företaget här eller något liknande? det är en enskild firma det handlar om.
21
Hej. Det finns generellt inga hinder för att vara bosatt i ett annat land och ha ett bolag i Sverige. Däremot är förmodligen inte "Enskild Näringsidkare" det mest lämpliga för en sådan konstruktion. Bolagsverket kan upplysa mer detaljerat om vad som gäller: http://bolagsverket.se
Kevin Kane
2360
31
Med enskild firma är du knuten till Sverige men det är väl inget som hindrar att du byter företagsform den dag du flyttar skaffar ett utlänskt bolag och köper vad som är kvar i gamla företaget eller bara avvecklar det. Lars
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
14
3
Det går aldeles utmärkt att bo utomlands och ha ett företag i Sverige. Men beroende på vilket land du flyttar till så kan det vara skattemässiga nackdelar med det upplägget. Flyttar du till ett land med lägre skatter så är det oftast fördelaktigare att flytta ut både dig själv och företaget. Jag bor och har mitt företag i Spanien och betalar då betydligt lägre i skatt än om jag skulle haft företaget där. Jag har flera vänner här som också har företagen här och fakturerar sina kunder i Sverige härifrån.8)
2360
31
Har någon bosatt i Spanien enskild firma i Sverige ? Lars
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
14
3
Jag känner bara till en katergori här i Spanien som har enskild firma i Sverige. Det är vissa som har barn i de svenska skolorna här, genom att ha firma i Sverige kringår de reglerna med skolpengen. Men annars är det nog nästan alltid förnuftigare att ha sin enskilda firma här. Själv har jag motsvarigheten till enskild firma (Autonomo) och fakturerar mina kunder oavsett om de finns i Spanien eller i Norge / Sverige. Jag deklarerar och skattar då i Spanien, från Sverige är jag helt utflyttad. Jag får då betydande skattemässiga fördelar utan att bryta, eller ens tumma på några som helst lagar.
1441
187
Hur ser det ut med skattereglerna och procenten för en enskild firma i spanien?
14
3
[quote="ingvar48" post=48656]Hur ser det ut med skattereglerna och procenten för en enskild firma i spanien?[/quote] När man har enskild firma (autonomo) så betalar man en fast avgift varje månad till Social Seguridad. Den täcker sjukvård för alla i familjen (alla som bor under samma tak), samt för dig (inte familjen): sjukpeng, a-kassa och pension. De flesta betalar minimiavgiften som idag är 256,72 Euro per månad. Men man kan frivilligt betala mer om man vill ha högre pension, a-kassa eller sjukpeng. Denna avgift dras varje månad automatiskt från kontot, om man har haft inkomst eller ej spelar ingen roll. Skatten är precis som i Sverige en glidande skala men den är på en mycket lägre nivå än i Sverige.
2
Har också funderat på att flytta har kollat upp detta md suf bolag med men tycker det verkar inveklat, me undrar hur detta med att ha enskild firma i sverige hjälper om man vill ha barnen i svensk skola i spanien? Tack för vägledning www.banderollexperten.com
2360
31
Om man kan tänka sig att vara borta mindre än halva året så har man svenska fördelar som pnsionär och nöjet att vara i Spanien ex.vis vinterhalvåret och resten av tiden i Sverige. Lars
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
1
Då tänkte jag väcka den här tråden till liv igen! Har ett relativt nystartad enskild firma i Sverige. Har nu varit borta från Sverige över ett halvår, och kommer behöva vara borta ett halvt eller ett år till, innan jag kan åka till Sverige ett par veckor. Därför behöver jag skriva ut mig. Hur fungerar det, någon som har information nu? Har skrivit till SKV och kan klistra in svar här när det väl kommer, om så önskas. Tack på förhand!
1
Hej Putte, fick du något svar? Klistra gärna in det :).

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.